Aleșii județeni au aprobat acordarea unei finanțări de 32.000 de lei pentru reabilitarea Cimitirului Ostașilor Români din localitatea Stoicani, raionul Soroca. Suma de bani acordată de Consiliul Județean va fi folosită pentru achiziționarea și montarea a 78 de cruci din piatră albă la mormintele ostașilor români de la Stoicani. În această localitate au fost înmormântați aproape o sută de soldați, însă de existența acestora nu știa nimeni acum 14 ani, iar locul era o pășune pentru vite.

În satul Stoicani din raionul Soroca au avut loc lupte crâncene în perioada 13-19 iulie 1941. În perioada 2-26 iulie 1941, Armatele 3 și 4 române au participat la ofensiva generală de pe frontul Prutului, cu scopul eliberării Basarabiei și a nordului Bucovinei.

În cadrul acestei vaste operațiuni, subunitățile diviziilor 8, 13 și 14 Infanterie române, din compunerea Corpului 30 armată german, au participat la luptele de pe Valea Răutului.

În ziua de 14 iulie 1941, pentru înfrângerea forțelor sovietice aflate în zona Dubna-Stoicani, Divizia 13 Infanterie a executat un atac concentric cu unitățile de la flancurile exterioare ale dispozitivului. Până în după-amiaza aceleiași zile au fost ocupate înălțimile din zona Stoicani. Deoarece la Dubna forțele inamice au rezistat cu îndârjire, Regimenul 22 Infanterie a eliberat acest sat prin lupte la baionetă. Acțiunea a fost îngreunată de faptul că militarii sovietici, îmbrăcați în haine civile, au atacat continuu din ascunzișuri și din podurile caselor.

Costul victoriei a fost dureros de mare în ceea ce privește pierderile de vieți omenești. Din acest motiv, autoritățile române au fost nevoite să constituie de urgență cimitire de campanie în localitățile din zonă, cel mai adesea în interiorul sau în apropierea cimitirelor parohiale.

Un asemenea cimitir a fost amenajat în partea de vest a bisericii comunei ­Stoi­cani, unde au fost centra­lizate osemintele a 100 de militari români și germani. Militarii români fuseseră combatanți în regimentele 22 și 27 Infanterie, 7 Călărași și 8 Artilerie Grea.

În primăvara anului 1944, când acțiunile militare s-au mutat la vest de Prut, unitățile armatei sovietice au dezafectat cimitirul.

În ultimii ani, autoritățile locale au ridicat, pe locul fostului cimitir, un monument în memoria ostașilor români. Periodic, aici sunt organizate ceremonii festive de ­come­morare a militarilor români care au murit la datorie în al Doilea Război Mondial.

Conform datelor actuale, este vorba de puțin peste 6.000 de soldați români căzuți pentru eliberarea Basarabiei. Cei mai mulți  dintre ei sunt înhumați în localitățile: Țiganca (1.020), Cania (938), Miclăușeni (350), Chișinău (232), Soroca (455), Tighina (518).

Ziua Veteranilor de Război este marcată anual la Stoicani, în semn de recunoștință față de cei care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României.

Tot în ședința de miercuri, consilierii județeni au probat continuarea cofinanțării proiectului de reabilitare a Secției de Terapie a Spitalului Raional Soroca în cuantum de 50.000 de euro. Suma alocată este cea de-a doua tranșă a unei finanțări de 100.000 de euro alocați de consiliul Județean Buzău pentru reabilitarea Secției de Terapie a Spitalului raional Soroca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.