Bacilul piocianic care este unul extrem de periculos si care poate provoca inclusiv moartea bolnavului a fost depistat, recent, in Spitalul Judetean Buzau.

Microbul a iesit la iveala in urma controalelor demarate de autoritatile medicale buzoiene in unitatile sanitare din judet, ca efect al imbolnavirii cu un germene din spital a doua paciente din Maternitatea bucuresteana CF2.

Potrivit unui comunicat postat, ieri, pe site-ul Directiei de Sanatate Publica Buzau, cu ocazia controalelor igienico-sanitare desfasurate in Spitalul Judetean de

Urgenta Buzau in perioada 27 – 30 aprilie, de catre Directia de Control in Sanatate

Publica , s-au recoltat un numar de 109 probe de salubritate si sterilitate, din care in

9 probe recoltate din sectoare cu activitate continua, respectiv Anestezie Terapie, Bloc Operator si IPU s-a identificat prezenta unor germeni peste limita admisa conform normelor de sterilitate. Potrivit aceluiasi comunicat, masurile stabilite ca urmare a depistarii bacilului piocianic in spitalul buzoian sunt  respectarea cu strictete a procedurilor de decontaminare si inlocuire zilnica a tuturor barbotoarelor, aplicarea stricta a masurilor de curatenie, dezinfectie si sterilizare , instruirea de urgenta a personalului privind prevenirea si combaterea infectiilor nozocomiale, precum. De asemenea, DSP a aplicat 6 sanctiuni contraventionale in valoare totala  de 3000 lei.

In fapt, bacilul piocianic a fost descoperit in barbotoare, adica in recipientele folosite pentru mastile de oxigen din blocul operator  si din sectia de Anestezie, Terapie Intensiva, medicul Venera Axinte precizand ca  “a fost o oarecare neglijenta in schimbarea zilnica a barbotoarelor, inclusiv a lichidului din recipiente, “ motiv pentru care au si fost aplicate cele 6 amenzi asistentelor care ar fi trebuit sa se ocupe de sterilizarea aparaturii medicale. Acum, ramane de vazut riscul la care au fost expusi pacientii care au ajuns sa fie internati in sectiile in care a fost depistat bacilul piocianic si daca nu cumva, au contractat microbul, deosebit de periculos.

Bacilul pioceanic este extrem de riscant, prezentand o rezistenţă puternică la antibiotice. In unele situatii, germenele poate duce la decesul bolnavului. Autoritatile medicale buzoiene s-au confruntat cu bacilul piocianic si anul trecut cand microbul a fost depistat in Maternitatea buzoiana. Medicul Dorel Nicolescu a dezvaluit recent ca s-au facut eforturi sustinute pentru eradicarea microbului care se infiltrase in conductele sistemului de ventilatie. Germenele este unul extrem de periculos care poate provoca septicemii si chiar decesul, in principal nou-nascutilor dar si persoanelor care sunt supuse unor operatii si contacteaza acest bacil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here