Legea care interzice fumatul în spațiile publice închise, care va intra în vigoare pe 16 martie, este un pas valoros și poate deveni o verigă importantă a unui program național coerent de prevenție care va trebui să fie definit prin consultarea profesioniștilor din domeniu și a populației, susțin specialiștii. „Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenția. Este datoria noastră, a tuturor celor ce activăm în serviciile medicale și de învățământ, în mișcarea sportivă, în mass-media sau în lumea politică, să asigurăm informarea corectă a populației privind factorii de risc și să promovăm un stil de viață și alimentar sănătos”, a declarat președintele Fundației Române a Inimii, prof. dr. Ioan Mircea Coman, potrivit unui comunicat remis presei, cu ocazia Zilei Naționale a Prevenției, celebrată în fiecare an pe 14 februarie.

La rândul său, președintele Societății Române de Pneumologie, Florin Mihălțan, a afirmat că pericolele fumatului sunt la tot pasul, de la generare de cancere extrem de variate (precum cel pulmonar, bronșic, esofagian), până la o multitudine de boli cardiovasculare și respiratorii. „Fumatul acționează atât ca factor cauzal, cât și în calitate de factor de risc. Legea fumatului este un pas important pe linia prevenției bolilor cardiovasculare și a controlului tabagismului, o recuperare a aproape 10 ani de întârziere în acest domeniu”, a spus Mihălțan.

În România, bolile cardiovasculare sunt responsabile de peste 50% dintre decesele înregistrate în fiecare an. Prin comparație, media ratelor de mortalitate cardiovasculară în țările aparținând Uniunii Europene este sub 40%. Potrivit celor mai recente date, mortalitatea cardiovasculară a înregistrat o scădere în ultimii ani în Europa, pe fondul sporirii măsurilor de prevenție. Tendința descrescătoare este datorată schimbării stilului de viață, în principal în ceea ce privește alimentația și fumatul. Recenta lege împotriva fumatului joacă un rol important, atât în prevenția bolilor cardiovasculare, cât și în prevenția afecțiunilor pulmonare, susțin specialiștii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.