După confirmarea pestei porcine africane la porcii domestici din două gospodării individuale din muncipilul Satu Mare, în afara măsurilor deja luate de către DSVSA Buzău, în momentul de față conducerea instituției spune că  este în vigoare și interdicția organizării de târguri pentru vânzarea ori cumpărarea de porcine. „Medicii veterinari de liberă practică teritoriali nu vor mai elibera documentele specifice, adică formularul de mișcare și certificatul care atestă starea de sănătate a animalelor, pentru mișcarea porcinelor“, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitar Veterinare Buzău. Potrivit aceleiași informări, interdicția are caracter permanent, urmând ca data ridicării acesteia să fie comunicată de DSV Buzău. Cele care trebuie să vină în sprijinul DSV Buzău pentru aplicarea acestei măsuri sunt Consiliile Locale din județul Buzău, țn calitatea acestora de responsabili cu organizarea târgurilor de animale. DSV Buzău le-a transmis acestora deja o informare despre  interdicție, cu rugămintea de a lua toate măsurile ce se impun aplicării acesteia.

Pesta porcină africană este o boală a porcinelor domestice și sălbatice, mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase.
“Pentru a vă proteja porcii de această boală, vă recomandăm: să nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă. De asemenea, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie țmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică, să creșteți porcii doar în spații țngradite, fără posibilitatea de a veni țn contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici, nu hrăniți animalele cu resturi alimentare. Dacă există vânători țn famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne. Nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație și nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de să­nătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi!“, se arată într-un comunicat al DSV Buzău.
Din păcate, specialiștii spun că nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Conducerea DSV Buzău spune țn comunicat că “se pot observa la porcii bolnavi semne ca: moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt,  temperatură foarte ridicată (40,5 – 42◦C) și stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și țmpleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi“.
În cazul în care cineva suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africanătrebuie să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județ.
Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de către stat, la prețul de piață al animalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here