Guvernul României a adoptat ieri un proiect de lege pentru aprobarea acordului financiar semnat în ianuarie de România cu Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene în privinţa finanţării unui program de construcţie a circa 7.000 de locuinţe pentru tineri. Acesta completează un alt proiect al Guvernului care vizează construcţia a 8.500 de locuinţe de serviciu, potrivit capital.ro.

România va împrumuta 175 de milioane de euro pentru construcţia de locuinţe pentru persoane sau familii tinere din România, destinate închirierii, potrivit proiectului trimis în Parlament.

Proiectul se adresează românilor cu vârsta până în 35 de ani la data depunerii cererii pentru locuinţe, ale căror venituri nu permit închirierea unei locuinţe de pe piaţa liberă şi vor fi selectaţi de comisiile sociale ale consiliilor locale din judeţe.

Costul total net estimat al proiectului este de 250 de milioane euro, din care împrumutul de la BDCE va finanţa până la 70% din costurile totale eligibile. Restul sumei va fi completată din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi surse proprii ANL – 37,5 milioane euro, şi din bugetele locale – 37,5 milioane euro.

Ministerul Dezvoltării va realiza acest Proiect prin ANL, desemnată agenţie de implementare a proiectului. Proiectul va fi implementat într-o perioadă de circa cinci ani până în 2020.

Chiriile practicate de ANL se ridică, în medie, la 150-200 lei/lună, conform informaţiilor Capital.

Împrumutul BDCE este acordat pe 20 ani, din care cinci ani perioadă de graţie, la o dobândă de bază egală cu dobânda Euribor la depozitele la 6 luni, plus o marjă, care în situaţiile anterioare s-a situat la maximum 0,5%.

Până acum, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a beneficiat de două împrumuturi, contractate de la BDCE, în valoare de 100 mil. dolari şi respectiv de 140 mil. euro, pentru construcţia şi reabilitarea de locuinţe sociale pentru persoanele/familiile tinere, destinate închirierii.

Locuinţe de serviciu

Guvernul mai are în pregătire un proiect de hotărâre care prevede demararea unui program de construcţie de locuinţe de serviciu cu chirie pentru funcţionarii publici şi angajaţii instituţiilor publice centrale şi locale. Proiectul prevede demararea construcţiei la 8.500 de locuinţe în decurs de cinci ani, la un cost de 500 euro/mp, ceea ce presupune un efort bugetar de circa 285 mil. euro.

Proiectul prevede o sumă medie anuală de 72,4 mil. euro de la bugetul de stat pentru construcţia acestor locuinţe. Pentru primul an este cuprins o sumă de 2 mil. euro. Statul vrea să finalizeze în primii cinci ani 6.500 de locuinţe, care ar urma să fie dezvoltate prin ANL şi îşi propune să contracteze în această perioadă 8.500 de unităţi locative. Calculele guvernului se bazează pe un cost unitar de 500 de euro/mp, inclusiv TVA, aplicat la o suprafaţă construită desfăşurată medie de 81 mp pe apartament.

Achiziţia locuinţelor închiriate

De la începutul crizei financiare şi până în prezent, un număr de 1.920 de chiriaşi ANL au decis să beneficieze de legislaţia în vigoare referitoare la achiziţionarea locuinţelor. Din vânzarea acestor locuinţe, în conturile Agenţiei au intrat circa 37 mil. euro, fonduri care vor fi utilizate la construcţia de locuinţe noi.

Până în prezent, ANL a dezvoltat peste 36.000 de locuinţe la nivel naţional, din care 32.552 de locuinţe pentru tineri sunt destinate închierierii, iar restul de aproape 3.500 de unităţi au fost construite prin credit ipotecar. În baza de date a Agenţiei sunt înregistrate propuneri ale autorităţilor publice pentru construirea a peste 87.000 de apartamente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here