De la decizia CCR, care a dat peste cap măsurile de internare, izolare și carantinare, în județul Buzău au existat multe situații în care persoanele diagnosticate cu noul coronavirus au refuzat spitalizarea.

Surse medicale ne-au precizat că este vorba despre 100 de buzoieni care nu au dorit să se interneze, după ce au aflat că au Covid-19, pentru ei autoritățile având simpla recomandare de a se izola la domiciliu. Tot din cauza vidului legislativ de până acum, nu a existat niciun control al circulației acestor persoane.

De astăzi, a intrat în vigoare legea carantinării și izolării, act normativ adoptat de Parlament și promulgat de președinte.

Potrivit noii legi, izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne și simptome sugestive, precum și pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive. Măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația pe care o determină.

Prima etapă este de 48 de ore, exclusiv în vederea efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluărilor biologice, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară. Cei care nu respectă regulile de carantinare și de izolare vor fi sancționați.

Cei care se întorc din țările roșii trebuie să stea în carantină la domiciliu sau în spații ale statului. La fel și cei care au intrat în contact direct cu persoane confirmate a fi infectate.

Este stabilit și ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți se îmbolnăvesc de coronavirus și nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei: serviciul de asistență socială va monitoriza situația și, dacă este cazul, va lua măsuri pentru a fi îngrijiți temporar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.