Astăzi se împlinesc 104 ani de la înființarea Armatei a 2-a, a cărei continuatoare este Divizia 2 Infanterie „Getica” Buzău. Divizia de la Buzău, una dintre cele mai importante structuri militare ale Armatei Române, este purtătoarea tradiţiei Armatei a 2-a, care a luat fiinţă în timpul primului război mondial, participând la acesta, precum şi la al Doilea Război Mondial. 

În baza ordinului nr. 40 al Marelui Cartier General din 15 august 1916, Armata a 2-a ia fiinţă la data de 18 august 1916.
Militarii Armatei a 2-a participă la acţiunile de luptă din primul război mondial de pe frontul Carpaţilor, din anul 1916. Apoi, Armatei a 2-a îi revine dificila şi onoranta sarcină de a intra în istorie şi de a participa la marea ofensivă de la Mărăşti şi la aprigele încleştări în operaţia de la Oituz din vara anului 1917.
La 1 august 1918, Armata a 2-a primeşte ordin de demobilizare.
În timpul celui de-al doilea război mondial, Armata a 2-a participă la acţiuni de luptă, atât pe timpul campaniei din est, cât şi celei din vest.
În iunie 1947 a fost creată Regiunea a II-a Militară, cu comandamentul la Bucureşti. La 5 aprilie 1960, aceasta s-a desfiinţat, luând fiinţă Comandamentul Armatei a 2-a.

Alte repere istorice:

1980: Comandamentul Armatei a 2-a a fost mutat la Buzău;

2000: Comandamentul Armatei a 2-a a fost restructurat, devenind Comandamentul Operaţional Întrunit;

2001: Comandamentul Operaţional Întrunit devine Comandament Operaţional;

2003: Comandamentul Operaţional redevine Comandament 2 Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu”: – nivel corp de armată (***);

2008: Comandamentul 2 Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu” devine Comandament Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu”: – nivel operativ două stele (**);

2010: Comandamentul Operaţional Întrunit „Mareşal Alexandru Averescu” se transformă în Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.