„Binge drinking” este activitatea desfășurată zilele trecute, pe linia prevenirii şi combaterii consumului de alcool în cadrul unui program Erasmus.

Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Siguranţă Şcolară, în colaborare cu Asociaţia „Hair Redivivus”, în cadrul unui proiect Erasmus, împreună cu un reprezentant al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, au organizat la Sărata Monteoru o acţiune preventivă ce a avut ca scop principal prevenirea consumului de alcool.Activitatea s-a desfăşurat sub forma unui seminar ce face parte din proiectul „Binge drinking”, finanţat prin programul Erasmus al Comisiei Europene, ce a avut ca scop principal prevenirea consumului de alcool.

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte referitoare la faptul că alcoolul diminuează autocontrolul şi posibilitatea de analizare a informaţiilor pentru evaluarea adecvată a pericolelor conducând, astfel, la comiterea de fapte antisociale (furturi, distrugeri, tâlhării, accidente rutiere etc).

Poliţiştii au explicat tinerilor că un individ care a consumat alcool are un risc crescut de victimizare, în special prin violenţe fizice. Din cauza consumului de băuturi alcoolice creşte labilitatea emoţională şi impulsivitatea, ceea ce determină implicarea facilă în altercaţii verbale şi fizice care pot avea urmări grave.

De asemenea, elevii prezenţi au fost avertizaţi că alcoolul este inclus în categoria drogurilor depresive şi poate constitui doar o primă etapă în consumarea de substanţe psihotrope.

Pentru a înţelege cât mai bine modificările pe care le aduce alcoolul organismului, au fost folosiţi ochelari VR care simulau efectele consumului de alcool asupra capacităţilor psihomotorii. La activitate au fost prezenți 40 de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani din Croația, Bulgaria, Cehia, Grecia, Polonia, Letonia și România.

AVIZ TINERILOR:

Alcoolul nu ii face pe tineri mai maturi, la fel cum Snapchat-ul nu le face pe mame mai tinere și nici trap-ul nu-i face pe tați mai cool.

Așadar, cel mai bine e să fiţi sinceri cu voi și să nu vă lăsaţi influențați de percepții, anturaj și trenduri, mai ales când acestea pot avea efecte negative asupra sănătății.

AVIZ PĂRINȚILOR:

Adolescența copilului dumneavoastră aduce cu ea un bagaj nou de griji și multe întrebări în căutarea de soluții. Comunicarea dintre adult și adolescent devine din ce în ce mai complicată, iar lista subiectelor dificil de abordat crește aproape în fiecare zi.

Consumul de alcool este un subiect pe care însă vă recomandăm să-l abordați chiar dumneavoastră cu adolescentul de acasă. Este mult mai bine să reușiți să îi transmiteți toate informațiile importante legate de efectele negative ale consumului de alcool sub 18 ani și riscurile sociale asociate lui, astfel încât să poată să facă alegeri responsabile.

Dacă alcoolul este un subiect pe care l-ați abordat deja, poate observând la copilul dumneavoastră un comportament care v-a dat de gândit și pe care poate l-ați pus pe seama consumului de băuturi alcoolice, aveți nevoie de tot suportul pentru ca acest dialog să devină într-adevăr eficient.

AVIZ PROFESORILOR:

Alături de părinți, profesorii au un rol esențial în formarea adolescenților ca viitori adulți responsabili. Fiecare oră petrecută în clasă nu reprezintă doar oportunitatea de le transmite un bagaj de informații, ci și șansa de a le insufla atitudini corecte în fața diverselor situații în care viața deja îi pune.

Tentația de a consuma alcool la vârsta lor este permanent prezentă, iar ocaziile nu lipsesc. De aceea, o discuție la ora de dirigenție despre efectele negative ale consumului de alcool îi va ajuta să se poziționeze corect față de această tentație. În plus, vor învăța chiar ei să își identifice colegii care deja consumă frecvent alcool și cum să le dea o mână de ajutor.” , informează Biorul de Presă al IPJ Buzău. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.