Cât de important este să ne vaccinăm anti-COVID-19 ? Ce reacţii adverse ar putea apărea în urma vaccinării şi cât de frecvente sunt? Este vaccinul anti-covid contraindicat persoanelor alergice ?
Sunt câteva dintre subiectele intens discutate în contextul valului 4 al pandemiei de Covid și totodată unul dintre cele mai întâlnite mituri despre vaccinul anti-COVID-19.
Tema este abordată într-un mini-interviu realizat de Biroul de Presă al SJU cu dr. Simona Băjenaru, medic primar alergologie şi imunologie clinică în cadrul S.J.U. Buzău, totodată şi coordonator al Centrului de Vaccinare al celei mai mari unități sanitare din județ.
De ce este important să ne vaccinăm anti-COVID-19 ?
Dr. Simona Băjenaru: „În primul rând este important pentru că scade riscul de îmbolnăvire şi mai important este că scade riscul să facem forme severe de boală şi, nu în ultimul rând şi foarte important, vaccinându-ne pe noi îi protejăm şi pe cei din jur”.
Ce reacții adverse ar putea apărea în urma vaccinării și cât de frecvente sunt ?
Dr. Simona Băjenaru: „Cele mai frecvente reacții adverse au fost reacțiile locale, și aici mă refer la durere la locul injectării și au mai fost ușor edem și eritem la locul injectării, dar care se remediază într-o zi, două, plin aplicarea de comprese cu apă rece. Au fost și pacienți care au raportat reacții generale: cele mai frecvente au fost durerile de cap, o stare general proastă, amețeli, frisoane, dureri musculare și dureri articulare, dar care trec spontan sau cu un antiinflamator, în una, două zile. Acestea au fost mai intense sau mai puțin intense, în funcție de pacient. Fiecare pacient a răspuns în mod diferit ca și intensitate.”
Vaccinul anti-COVID-19 este contraindicat persoanelor alergice ?
Dr. Simona Băjenaru: „Persoanele alergice, şi aici ne referim la terenul atopic, pacienţii care au dermatită atopică, rinită alergică, urticarii, alergii alimentare, inclusiv astm, nu au contraindicaţie pentru vaccinarea anticovid. Trebuie evaluat riscul la pacientul care a avut reacţii post-medicamentoase şi aici vorbim în special de reacţii sistemice, cu forme de anafilaxie postmedicamentoase, în special la medicamentele de tip injectabil. Există o singură contraindicaţie absolută, reacţie alergică sistemică anafilaxia la una dintre componentele vaccinului, şi pacientul trebuie foarte bine evaluat din punct de vedere al riscului iar la cei la care sunt riscuri sau sunt temeri legate de posibilă reacţie alergică, dar nu intră în această contraindicaţie absolută, sunt nişte măsuri de precauţie.
Toate centrele de vaccinare sunt dotate cu trusă de urgenţă pentru a acţiona în cazul unei reacţii alergice iar anumiţi pacienţi trebuie să rămână sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp, nu doar cele 15 minute cât este recomandat la populație, în general.
Ca și concluzie, trebuie evaluat riscul pentru că nu există decât o singură contraindicație absolută, reacție alergică la unul dintre componentele vaccinului sau mai există o contraindicație dacă pacientul a făcut o reacție alergică sistemică la prima doză, trebuie ca următoarea doză să fie făcută cu un vaccin obținut printr-o altă tehnologie. De exemplu, dacă a făcut o reacție alergică cu prima doză de vaccin Pfizer, nu mai poate face a doua doză cu vaccin tot ARN mesager, deci va face cu varianta clasică de vaccinare, dar tot așa, trebuie evaluat și ținut sub supraveghere o perioadă mai lungă de timp.”