„Să ne amintim de…” este rubrica realizată de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, prin care, în fiecare zi sunt reamintite evenimente notabile din istorie. 

– Pe 21 aprilie 1689 ?? ???????? ???????? ????????? ???????? ??????̆ ??? ????̧??, distrugând acoperişul şi mobilierul din interior. Numeroşi martori au confirmat faptul că incendiul a fost provocat. Preotul Markus Fronius scrie în cronica sa din anii 1689-1691 că „este ciudat faptul că, în timp ce acoperişul bisericii ardea, focul nu cuprinsese bolta, deşi ardea şi în biserică, unde nu numai lemnul ci şi zidurile au fost distruse”. Izvoarele timpului atestă o scrisoare a generalului austriac Caraffa din anul 1688, care le spunea braşovenilor că, în cazul în care se vor opune instalării trupelor austriece, oraşul lor o să fie făcut praf şi cenuşă.

În colecțiile bibliotecii noastre găsiți volumul „Biserica neagră, echinoxul nebunilor şi alte povestiri”, de A. E. Baconsky.

– Pe 21 aprilie 1910 murea scriitorul american ???? ????? (n. 1835). Marele scriitor s-a stins din cauza anginei pectorale. La aflarea veștii, președintele Statelor Unite, William Howard Taft a declarat: „Mark Twain a dat bucurie – distracție cu adevărat intelectuală – la milioane de oameni, iar operele sale vor continua să facă plăcere altor milioane din generațiile următoare….”. Numit și „părintele literaturii americane”, Twain este autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”, volume pe care le găsiți și în colecțiile bibliotecii noastre.

Mai multe despre marele scriitor aflați din monografia „Mark Twain la izvoarele fluviului”, de Petre Solomon, ce poate fi găsită, de asemenea, în colecțiile noastre.

– Astăzi împlinește 96 de ani ?????? ????????? ? ??-? ? ????????? ???? ?? ????? ???????? ?̦? ???????? ?? ????. Născută pe 21 aprilie 1926 la Londra, ea este cel mai longeviv monarh din lume (70 de ani de domnie). A crescut fără să se aştepte că urma să devină regină. Tatăl ei, George al VI-lea, a preluat coroana după ce fratele său mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat în 1936 pentru a se putea căsători cu o americancă divorţată, Wallis Simpson. Elisabeta a II-a a urcat pe tron în 1952, la vârsta de 25 de ani şi de atunci a depăşit recordul de longevitate deţinut de stră-străbunica ei, regina Victoria, devenind în septembrie 2015 monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii. Totodată, ea este suverana altor 15 foste colonii britanice, fiind recunoscută cu acest titlu inclusiv în Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

În colecțiile noastre găsiți volumele „Regina Elisabeta a II-a”, de Jean Des Cars și „Regina Elisabeta a II-a – portret intim”, de Andrew Marr.

– Pe 21 aprilie 1963 se năștea la Lupeni, Hunedoara, Tatiana Stepa (d. 2009), una dintre cele mai cunoscute voci ale Cenaclului Flacăra, pe vremea comunismului. A început să cânte încă de la grădiniţă, iar în copilărie a urmat cursuri de balet, vioară şi pian. A studiat vioara opt ani ca instrument principal. A absolvit Liceul de Arhitectură din Bucureşti, care a fost şi primul loc unde a auzit muzică folk. În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra, cu un cântec intitulat „Şi-am să-mi fac o doină”, rămânând în componenţa cenaclului până în anul 1985. A compus muzică atât pe versuri proprii, cât şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Serghei Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără „Copaci fără pădure”, „Dă, Doamne, iarnă”, „Galbenă gutuie”, „Femeia de lut” etc.
La secția Multimedia a bibliotecii noastre găsiți CD-ul „Tatiana Stepa – Muzică de Colecție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.