Să ne amintim de…” este rubrica realizată de Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”, prin care, în fiecare zi sunt reamintite evenimente notabile din istorie.

Pe 11 mai 330 ???? ??? ??????????? ???????̆ ? ????̦???? ?????????????? (astăzi Istanbul), ridicat de împăratul Constantin pe locul vechii colonii grecești Byzantion, ca nouă capitală a Imperiului Roman de Răsărit. În 1453 a trecut sub stăpânire turcească.

Pe 11 mai 1720 se năștea la Bodenwerder, Germania, ???? ????????? ?????????? ???????? ??? ??̈????????? (d. 1797). Nobil şi aventurier german, acesta şi-a „câştigat” ???????? ?? ???? ???????? pentru păcălelile şi poveştile sale exagerate, fapt pentru care relatările sale au fost transpuse în colecția de povestiri „Aventurile baronului Münchausen”, scrisă de Rudolph Erich Raspe. La sfârșitul anului 1786, scriitorul german Gottfried August Bürger a publicat o traducere liberă și adăugită a cărții, pentru ca în 1988 să apară şi filmul cu acelaşi nume.

Atât cartea cât și filmul pot fi găsite în colecțiile bibliotecii noastre.

Pe 11 mai 1784 ????? ???????̆ ??? ?????????̆ ?????̆ ????????̆ ?̂? ???????????̧?? ?? ???? ? ?????????????, în locul limbii latine.

Pe 11 mai 1904 se năștea la Figueres, Spania, ???????? ???? (d. 1989), pictor, sculptor, scriitor, actor şi regizor de film, scenarist şi fotograf, cel mai cunoscut şi excentric reprezentant al curentului suprarealist în artă. Dali poate fi considerat, alături de Picasso şi Matisse, unul dintre cei mai importanţi trei pictori ai secolului al XX-lea, ceea ce îl caracterizează fiind perspectiva sa inovatoare asupra subconștientului, relația sa apropiată cu psihanaliștii freudieni și modul în care a explorat nebunia sufletului uman. Personalitate unică și flamboaiantă, care a vrut să scandalizeze și să uimească, narcisist şi geniu cu mască de bufon deopotrivă, Salvador Dalí a lăsat posterităţii peste 1500 de picturi remarcabile, ilustraţii de cărţi, litografii, decoruri şi costume de teatru, desene, zeci de sculpturi şi multe alte proiecte, inclusiv un film scurt de animaţie realizat pentru cei de la Disney.

În colecțiile bibliotecii noaste găsiți volumele „Viaţa secretă a lui Salvador Dali : povestită de Salvador Dali”, „Jurnalul unui geniu”, „Chipuri ascunse”, toate semnate de celebrul artist.

Pe 11 mai 1950 avea loc, la Théâtre des Noctambules din Paris, ???????? ????????̆ ? ?????? „??̂???̆????̧? ??????̆”, ?? ????̀?? ???????, ?̂? ????? ??? ??????? ????????. Piesa a răzbătut cu greu in dramaturgie după ce a fost respinsă de numeroase companii teatrale. Stilul nonconformist ionescian a fost greu acceptat, atât de critici, cât și de public pentru ca apoi să fie considerată de critica literară ca fiind genială. Prima piesă scrisă de Eugen Ionesco a apărut, într-un mod care poate părea absurd și chiar este, ca rezultat al eforturilor autorului de a învăța limba engleză cu metoda Assimil. Uitându-se peste notițe, Ionesco a fost frapat de limbajul corect, logic, dar foarte steril și plin de platitudini. Afiliată curentului dramatic al teatrului absurdului, „Cântăreaţa cheală” înfățișează perfect degenerarea rasei umane și a relațiilor dintre oameni.

Piesa poate fi găsită și în colecțiile bibliotecii noastre.

Pe 11 mai 1940 se năștea la Limpeziș, comuna Movila Banului, județul Buzău, scriitorul ???????? ??????? (d. 2017). Rămâne unul dintre dintre cei mai importanţi scriitori şaizecişti, fiind citat în fruntea promoţiei sale, alături de Cezar Ivănescu, Virgil Mazilescu şi -George Alboiu. Despre opera buzoianului au scris nume mari ale culturii românești, precum: Nicolae Manolescu, Al. Piru, Fănuş Neagu, Constantin Ciopraga, Geo Bogza etc. A urmat Liceul „B.P. Hasdeu” din Buzău și apoi Facultatea de Filologie la București unde îi are ca profesori pe George Călinescu, Al. Rosetti, Tudor Vianu, Al. Piru, Iorgu Iordan, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, iar colegi de an pe Constanţa Buzea, Ioan Alexandru, Adrian Păunescu, Dorin Tudoran, Florin Manolescu. A fost redactor la „Scânteia Tineretului”, „Radioteleșcoală”, „Tribuna României”, iar după Revoluție, secretar general de redacție la „Curierul românesc”, periodic editat de Fundația Culturală Română.
În colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu” găsiți volumele lui Gheorge Istrate, multe dintre ele cu dedicația și autograful autorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.