Zilele trecute, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc a răspuns invitației transmise de comandorul (r) Dorel Chiș, președintele Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Tecuci, de a participa în Tecuci, la mitingul aerian dedicat celor 125 de ani de la nașterea Smarandei Brăescu, precum și celor 90 de ani de când aceasta a devenit campioană mondială la parașutism.

Festivalul a fost organizat de Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Tecuci în parteneriat cu Statul Major al Forțelor Aeriene.

„Viața mea o dăruiesc țării, dar vreau să o dăruiesc frumoasă și încărcată de glorie. Nu mă voi întoarce decât biruitoare“.

„Smaranda Brăescu s-a născut pe 21 mai 1897, în satul Hănţeşti și este prima femeie pilot şi paraşutist cu brevet din România, campioană europeană în 1931 şi mondială în 1932, cu recordul de 7.400 m la Sacramento, SUA, la parașutism.

La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu paraşuta, de la înălţimea de 600 de metri.

În dimineața zilei de 2 octombrie 1931, Smaranda Brăescu a executat saltul de la altitudinea de 6000 de metri și după o coborâre de 21 de minute și 25 de secunde a atins pământul la vest de Slobozia. Reușise să doboare trei recorduri la parașutism: cel național, cel european și cel mondial feminin.La 19 mai 1936 a traversat Marea Mediterană la bordul unui avion cu un singur motor, fără escală. A fost prima femeie care a realizat acest lucru. Zborul s-a desfășurat pe traseul Roma – Tripoli (Libia) și a durat aproximativ 6 ore și 45 de minute.

A activat ca instructoare la Batalionul 1 de paraşutişti de la Băneasa fiind una dintre puţinii instructori de paraşutişti militari ai perioadei.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a activat ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit şi apoi pe frontul de Vest în Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia, salvând mii de vieţi omeneşti. A fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.

A decedat pe 2 februarie 1948 şi a fost înmormântată la Cimitirul central din Cluj sub numele de Maria Popescu.

Anul 2022 este declarat anul omagial Smaranda Brăescu, prima parașutistă și a treia aviatoare a României, pentru celebrarea împlinirii a 90 de ani de la stabilirea recordului absolut la parașutism, la data de 19 mai 1932.” – Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia”

Foto: Alexandru Băncilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.