În perioada 12-15 iunie, la Sinaia, a avut loc Congresul Naţional de Chirurgie (CNC 2024), eveniment important la care au participat peste 1200 de chirurgi, specialişti de renume, membri ai Societăţii Române de Chirurgie, profesioniști din domeniul chirurgical. A fost un bun prilej pentru participanți de a împărtăși cunoștințe, experiențe și inovații, într-un mediu propice schimbului științific și dezbaterii academice. În cadrul întâlnirii de la Sinaia, au fost prezentate lucrări ştiinţifice de interes actual din domeniul sănătăţii.

La congres a participat Dr. Marius Anastasiu, medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, fost șef de secție Chirurgie Generală a Spitalului Județean de Urgență Buzău, secretar general al Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie (SRCUT) și membru în numeroase societăți internaționale de chirurgie. Medicul buzoian este supraspecializat în Chirurgie cancerologică digestivă și deține competențe în Chirurgie laparoscopică și în Traumatologie viscerală, obținute în Franța.

În cadrul Congresului Naţional de Chirurgie, a avut loc Adunarea Generală a Societătii Române de Chirurgie de Urgență si Trauma (SRCUT) care a desemnat noua echipă de conducere pentru următorii 2 ani. Dr. Marius Anastasiu a fost nominalizat și ulterior votat în unanimitate ca președinte al Departamentului de Relații Externe, activitatea urmând a fi centrată pe colaborarea cu societătile academice internaționale de profil și elaborarea de protocoale de activitate educatională în cadrul Societății Europene de Chirurgie de Urgență (ESTES).

Ziua de 12 iunie a fost alocată cursurilor pre-congres. Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Traumă (SRCUT) a organizat cursul intitulat „Damage Control Surgery în Chirurgia de Urgență Abdominală”. La acestă sesiune au participat peste 100 de participanți iar Dr. Anastasiu, care a fost chairman, a prezentat lucrarea “Abdomenul deschis – componentă esențiala a strategiei Damage control”.

Overhelming post-splenectomy infection (OPSI).

Au fost trecute în revistă etiologia, contextul evolutiv și complicațiile grave încărcate de mortalitate ridicată. Discuțiile s-au dovedit foarte interesante, aducând în prim plan reconsiderarea tehnicilor de conservare parțială a splinei traumatizate, tehnicile de transplant intra-operator autolog si măsurile de prevenție la distantă, prin scheme vaccinale sau antibioprofilaxie de lungă durată”.

În finalul Sesiunii II, Dr. Marius Anastasiu a prezentat o lucrare multi-centrică, realizată pe cazuistica cumulată din 5 centre universitare (Timișoara, Craiova, Tg. Mureș, Bucuresti, Iași) și din Spitalul Județean de Urgență Buzău, referitoare la pancreatita acută „Acute pancreatitis management and outcomes – National audit” (serie retrospectiva pe 5 ani).

,,Alegerea Spitalului Județean de Urgență Buzău în acest audit național (singurul spital non-universitar participant la studiu) a fost justificată si de participarea mai multor medici chirurgi, gastroenterologi, radiologi, anestezisti din spitalul nostru la elaborarea în 2015 a Ghidului Național de Pancreatită acută, validat de Societatea Română de Chirurgie de Urgență”, a mai completat medicul chirurg buzoian Marius Anastasiu. 

Material realizat de Biroul de Presă al Spitalului Județean de Urgență Buzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.