Alexandru Vișinescu a murit. Torționarul condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității comise în timpul comunismului, a murit, luni, la vârsta de 93 de ani. El fusese operat luna trecută la Spitalul „Bagdasar Arseni” pentru o ruptură de splină și mai multe coaste rupte.
Tortionarul Alexandru Visinescu a fost internat la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitala, cu fracturi costale si ruptura de splina, fiind internat pe Sectia de Terapie Intensiva, au anuntat la momentul respectiv reprezentantii clinicii.
Visinescu a fost supus de urgenta unei interventii chirurgicale, și era constient, la Terapie Intensiva, starea sa fiind stabila, după interventie.
Legat de starea barbatului de 93 de ani, reprezentantii penitenciarelor au spus ca cel mai probabil fracturile au fost cauzate de cadere, nu de vreo agresiune.
„A cazut in camera, a lesinat, adica si-a pierdut cunostinta. A fost dus la spital. Preventiv spus ar putea fi un atac vascular, iar la investigatiile medicale s-a constat ca are traumatisme la zona costala.
Nu este clar daca traumatismele coastei sunt de la cadere sau sa fi fost lovit. Nu prea cred sa fi fost lovit pentru ca era internat la Spitalul Penitenciarului Jilava, nu intr-o celula din inchisoare. (…)
Nu stiu sa se fi deschis ancheta, asteaptam ancheta medicala. Omul a cazut ca e batran si fraged”, a spus Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Penitenciare.
Alexandru Visinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunista trimis in judecata pentru crime impotriva umanitatii, a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, in luna iulie 2015.
Totodata, Visinescu a fost obligat sa plateasca, in solidar cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despagubiri urmasilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro catre partea civila Nicoleta Eremia, 100.000 catre partea civila Elena Iacob si 150.000 de euro Ancai Maria Cernea.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, „a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”.