O nouă strategie privind reducerea abandonului şcolar pe care Ministerul Educaţiei încearcă să o impună pentru anul şcolar 2013-2014 le provoacă frisoane elevilor buzoieni. Potrivit acesteia, începând din anul şcolar viitor, unităţile de învăţământ ar putea fi obligate să raporteze lunar, pe internet, pe site-urile inspectoratelor şcolare, situaţia absenţelor.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie a declarat recent că elevii trebuie să perceapă şcoala într-o altă manieră. Mai exact, copiii să vină din plăcere la şcoală, iar mediul şcolar să fie unul prietenos. ,,Trebuie să se renunţe acolo unde mai există relaţiile rigide dintre elev şi profesor. În şcoală există multe instrumente de control. Sunt foarte multe lucruri care se întâmplă în afara şcolii pe care nu reuşesc să le controlez,, a explicat ministrul Educaţiei.

Dacă pentru unii elevi buzoieni ,,repetenţi,, la capitolul absenţe, măsura nu reprezintă nicio problemă, în cazul altor colegi situaţia capătă alt contur: se gândesc cu teamă la reacţia părinţilor când vor afla de absenţele acumulate de copiii lor. Potrivit specialiştilor rezultatele copiilor sunt influenţate în proporţie de 30% de ceea ce se întâmplă în şcoală şi de 70% de ceea ce se întâmplă în afara şcolii.

De cealaltă parte, profesorii privesc noua intenţie a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie una cât se poate de bună în contextul în care la acest moment absenteismul la nivelul judeţului Buzău este îngrijorător. De amintit că, în primele două trimestre ale anului şcolar 2012-2013 elevii au reuşit să acumuleze un număr record de absenţe: aproape 1.400.000 dintre care 546.000 motivate.

Ministerul Educaţiei Naţionale, UNICEF România au lansat recent un studiu privind abandonul şcolar. Potrivit acestuia, copiii din mediul rural, cei proveniţi din familii sărace, de etnie romă, sau cu cerinţe educaţionale speciale sunt cei mai mulţi dintre cei care abandonează şcoala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.