stampilaEchipele special constituite la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au intervenit pentru a efectua verificări cu privire la 10 incidente semnalate în legătură cu desfăşurarea alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senatului.Cele 10 incidente au fost semnalate în intrevalul orar 7,00-10,30. Potrivit purtătorului de cuvânt al Centrului de comunicare Buzău, comisar șef Florina Crucianu: ”  90% dintre incidente au fost sesizate prin S.N.U.A.U. „112”,  7 din totalul sesizărilor fiind din mediul urban şi 3 din mediul rural. Cele mai multe sesizări au făcut referire la continuarea campaniei electorale, fiind semnalat şi câte un caz de furt al ştampilei de vot, fotografierea buletinului de vot, respectiv suspiciune de mită electorală. Poliţiştii efectuează verificări pentru clarificarea tuturor situaţiilor semnalate.”

Furtul ştampilei de vot a fost semnalat de la o secţie de votare din municipiul Rm. Sărat. Din primele verificări, a rezultat că ştampila fusese luată de către un râmnicean în vârstă de 76 de ani, care a revenit şi a predat-o la secţia respectivă.De asemenea, în cazul persoanei care şi-a fotografiat buletinul de vot – un bărbat în vârstă de 62 de ani – poliţiştii au luat măsura sancţionării contravenţionale cu 1.500 de lei.

Poliţiştii reamintesc buzoienilor că se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.500 de lei continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediile secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral, iar în cazul refuzului de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi, valoarea amenzii este cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei.

Totodată, fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, iar pedeapsa prevăzută în cazul utilizării unui buletin de vot fals ori al introducerii în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here