Sute de oameni dintr-o comună buzoiană aşteaptă ziua de joi a fiecărei săptămâni ca pe o binecuvântare. Este singura zi când medicul de familie vine în localitate şi poate să-i consulte pe cei în suferinţă. Oamenii spun că au nevoie de medic permanent pentru că sănătatea e mai importantă decât orice însă niciun absolvent de medicină nu vrea să se stabilească în zonă. Explicaţia oarecum halucinantă o dau responsabilii în sănătate publică: comuna are prea puţini locuitori: aproape 800, ca să fie atractivă pentru buzunarul unui medic.

popaPe Ioan Popa, un sătean care a fost operat în această iarnă de o afecţiune a stomacului l-am găsit în pat. Nu se simţea prea bine pentru că operaţia s-a desfăcut şi era bine să-l fi văzut un medic, dar din păcate până joi, când e zi de consultaţii, şi vine medicul mai e ceva timp. Norocul lui a fost că asistenta medicală şi-a făcut timp şi a trecut pe la el. Suntem curioşi să aflăm de ce nu a venit medicul să-l vadă, că doar este o obligaţie a acestuia. Nu vine un medic permanent la noi că e drumul lung , suntem un sat izolat, şoseaua e proastă şi îşi strică maşina”, spune bolnavul cu regret. Soţia sa, tanti Maria ne povesteşte că au fost mulţi medici care s-au perindat în comună însă: niciunul nu a stat mai mult de 5-6 luni, nu le convine la ţară că e viaţa mai grea ca la oraş, nu e confort, e greu când plouă, când ninge. Ne-ar fi trebui un medic permanent, omulmeu e bolnav şi operat, are şi tensiune, măcar odată să vină acasă era bine, dar nu, nici vorbă de aşa ceva”

În drumul către dispensar, asistenta trece pe la o altă bolnavă. Vrea să ştie dacă îi ajunge tratamentul prescris de doctoriţă şi dacă mai are nevoie de medicamente. Doamna Lucica Popescu, pacienta bolnavă la 57 de ani de diabet, de inimă şi cu degetele de la picioare amputate se vaită că e greu şi mai ales acum de când i-a murit omul trage singură de toate şi nu o mai ţin puterile. Asistenta îi dă sfaturi pe care femeia le ascultă cu sfinţenie.  Doamna Geanina, cum îi spun sătenii din Valea Salciei, este asistentă medicală şi are de 5 ani grijă şi de copiii şi de vârstnicii din comună. Ea îi ştie pe toţi cu bolile pe care le au. Pe drum întîlneşte două localnice care o întreabă când vine doctoriţa. Ar mai avea şi ele nevoie ba de o reţetă, ba de un sfat sau chiar o trimitere. O întrebăm pe una dintre ele de ce boli suferă iar răspunsul vine sec : “ am 5 operaţii, şi la inimă sunt bolnavă iar soţul este şi el operat şi lună de lună ne trebuie reţetă. Banii sunt puţini, mai mult pe medicamente îi dăm iar când avem nevoie de doctor, când ne este rău o sunăm pe doamna Geanina. Ea ştie ce să facă dacă să cheme salvarea, ea ne dă medicamente de acasă ne mai cumpără când merge la oraş, fără ea ar fi vai de noi” spune Sofiţa Bucur. Asistenta face însă atât cât poate şi mai ales cât are competenţe medicale. Până vine medicul în comună, ea este cea care decide dacă e cazul să solicite ajutorul ambulanţei

dispensarGeanina Mircea, asistenta medicală din Valea Salciei : “ le-am dat numărul meu de telefon şi de fix şi de mobil, când se întâmplă ceva pe mine mă sună, că e zi , că e noapte. Am acasă spirt, rivanol, medicamente de tensiune le dau până vine salvarea, că face cam o jumătate de oră, 40 de minute, depinde şi cum e vremea, dar vin întotdeauna. Trec pe la cei care sunt bolnavi şi ştiu că nu pot veni la dispensar, îi mai pansez, mă mai uit pe schema de tratament pe care le-o dă medicul, verific dacă îşi iau medicamentele cum au fost prescrise” . Comuna Valea Salciei a avut medic permanent până în anii 90. Primarul ne povesteşte că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a atrage un medic, însă fără şanse de succes. “ Am beneficiat de ajutorul unor oameni de bani care au atras finanţare, am construit dispensarul cel nou, la standarde, avem mobilată o garsonieră, deasupra dispensarului , la etaj. Nu le place să stea aici, e greu cu drumul. Suntem mulţumiţi acum de doctoriţa pe care o avem, chiar şi odată pe săptămână să vină. Decât deloc”, spune Marian Muşat, primarul din Valea Salciei. Direcţia de Sănătate Publică nu poate face nimic pentru a fixa pe post un medic în comună şi asta pentru că numărul pacienţilor asiguraţi este prea mic pentru a încheia contract cu casa de asigurări de sănătate.musat

Deocamdată la cum este sistemul legislativ, într-o comună cum este Valea Salciei unde numărul pacienţilor este de 700 niciun medic nu va rămâne aici. Normal ar fi ca medicul să cunoască toţi pacienţii, familiile lor, istoricul ficăruia, să ştie ce boli sunt în zonă, ce fel de apă beau oamenii, deci ar trebui să locuiască în comună, dar aşa cum este acum legea a tare greu să obligi pe cineva să se mute acolo. Noua lege a sănătăţii care este în dezbatere publică poate va aduce ceva bun şi poate îi va stimula pe absolvenţii de medicină să vrea să lucreze şi în aceste comunităţi mici izolate”, apreciază directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte. Valea Salciei este una din cele 4 comune ale judeţului care nu au medic permanent de câţiva ani buni.Aseară, la Ora de ştiri, Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru atragerea medicilor în astfel de comunităţi cum este cea din Valea Salciei trebuie ca autorităţile să se implice mai mult dar şi ca sistemul în care sunt plătiţi medicii de familie să fie schimbat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here