Autorităţile Buzăului se declară neputincioase atunci când vine vorba de intervenţia pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic. Primarul Constantin Toma caută soluții de finanţare pentru reabilitarea celor 44 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, expuse pericolelor în cazul unui cutremur mai mare de 6 pe scara Richter.

„Am analizat situaţia acestor blocuri împreună şi cu departamentul juridic şi am ajuns la concluzia că nu putem face mai nimic pentru aceste blocuri. În primul rând este zonă privată şi în al doilea rând nu există legislaţie şi la nivel naţional nu s-au dat niciodată bani pentru astfel de clădiri. Situaţia este dificilă pentru că aceşti oameni nu au bani să reabiliteze aceste blocuri. Sunt peste o mie de buzoieni care trăiesc cu această frică. O să facem încercări la Guvern împreună cu dl Viorel Constantinescu şi cu domnul arhitect şef Victor Ţârlea să solicităm Guvernului să poată veni cel puţin în cofinanţare pentru a salva aceste blocuri”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
La rândul său, inginerul Viorel Constantinescu, specialist în rezistenţă, a ţinut să-i liniştească pe buzoieni, afirmând că nicio clădire din Buzău nu s-ar prăbuşi în cazul unui cutremur ca cel din 1977, însă avariile produse de cutremure repetate ar putea să aducă imobilele în stare de colaps. „Nu se va prăbuşi nici un bloc din Buzău la un eventual cutremur foarte sever cum a fost cel din 1977, dar vom înregistra avarii, vor fi apartamente care nu vor mai putea fi locuite şi atunci unde duci acei oameni, de aceea nu putem aştepta”, a asigurat Viorel Constantinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here