drum rupt

Comunele afectate de inundații ori alunecări de teren în ultimele două luni ar putea beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, din Fondul de Solidaritate al UE pentru refacerea zonelor. Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Interne a cerut prefecturilor din ţară situaţii privind pagubele înregistrate în urma fenomenelor meteo deosebite din lunile iunie şi iulie. Potrivit unei circularei Instituţiei Prefectului, primarii comunelor buzoiene vor trebui să reia inventarierea pagubelor, astfel încât să se plieze pe machetele transmise de MAI. Situaţiile trebuie întocmite cât mai repede, pentru că termenul limită de transmitere la minister este 24 iulie. Acolo vor fi analizate şi ulterior transmise la Guvern, de unde vor pleca la Comisia Europeană.

O astfel de situaţie a mai fost cerută şi pentru luna aprilie, iar acum se aşteaptă răspunsul Comisiei Europene. Procedura în astfel de solicitări poate dura și până la un an, în funcţie de bugetul alocat Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene.

Acum, îndreptăţite să solicite bani din  Fondul de Solidaritate ar fi 10 -15 comune din judeţul Buzău, toate din zona de deal şi de munte. Aceasta deoarece, şi în zonele afectate în primăvară, lucrurile s-au agravat ori au apărut alte probleme între timp.  Numai luna trecută,  inundaţiile şi viiturile formate în urma ploilor abundente au afectat mai multe comune buzoiene, cele mai mari probleme fiind la Tisău. Situaţii deosebite au fost înregistrate şi la Calvini, Ghergheasa, Pănătău, Râmnicelu ori Cernăteşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here