cristi bigiuInvitat la un post local de televiziune, împreună cu fostul premier, Călin Popescu – Tăriceanu, candidatul liberal al USL la președinția Consiliului Județean, Cristi Bîgiu, a demonstrat încă odată că stă foarte rău la capitolul ”discurs” și la cel referitor la programul politic pentru perioada 2012 – 2016.

Concret, Bîgiu a comis eroarea cea mai mare pe care o poate comite un politician în lumina reflectoarelor: nu a avut mesaj pentru alegători și scuzele pe care le-a găsit au fost pur și simplu impardonabile. Solicitat de moderator să transmită un mesaj final, de un minut, alegătorilor din Buzău, Bîgiu a început cu câteva secunde de pauză, a continuat cu un ”Ăăă” prelung și apoi a declarat, ușor jenat, că nu poate transmite un mesaj pentru că timpul e prea scurt și că are nevoie de o emisiune mai amplă pentru acest lucru. Eroarea este greu de ignorat, întrucât pentru fiecare candidat, oricât de slab pregătit ar fi, este obligatoriu să aibă mesaj pentru alegători. De la ultimul candidat din Sri Lanka până la Obama, nu prea s-a mai pomenit ca un candidat să nu aibă, bun sau prost, un mesaj pentru alegători.

Tăriceanu a ocupat cam trei sferturi din cele 30 de minute de emisiune, livrând un discurs caracteristic fostului premier liberal, adică elegant, bine legat, cu toate că și lui i-a scăpat porumbelul din gură, atunci când a spus că ținta strategică este ca PNL-ul să obțină un număr cât mai mare de primării în județul Buzău. Este un tip de mesaj care lovește în USL, adică exact în brandul politic pe care liberalii l-au înfiat atât de grabnic, în ciuda faptului că PSD nu face parte la Buzău din această construcție. Bîgiu a tăcut mai toată emisiunea și atunci când a intervenit a făcut-o neinspirat. De pildă, la prima sa intervenție, liberalul a intrat singur în scandalul privatizărilor spitalelor, continuându-și ideea că regimul semi-privat este unul bun pentru buzoieni. Din păcate, realitatea este că zonele în care se află cele trei unități spitalicești închise de guvernul PDL (Vintilă Vodă, Pătârlagele, Pârscov) sunt locuite de buzoieni fără posibilități financiare, care nu și-ar permite sub nicio formă asistență medicală în regim privat. Ideea lui Bîgiu a fost combătută în repetate rânduri de președintele în exercițiu al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu, care a anunțat că va redeschide toate cele trei spitale în regim public, cu servicii medicale gratuite. Ideea a fost împărtășită recent și de ministrul USL al Sănătății (propus de PSD).

Atât Tăriceanu, cât și Bîgiu, au criticat preponderența socială a măsurilor propuse pentru viitorul mandat de președintele Mocanu, intrând iarăși pe un teritoriu periculos. Este de notorietate că USL-ul articulează un discurs ideologic care îmbină viziunea social-democrată a statului social (deci a măririi intervenției sociale a statului în societate) cu cea liberală, care pune accent pe sprijinirea mediului privat și pe creștere economică.  Trebuie subliniat că cel puțin din punct de vedere politic, liberalii au gafat din nou. Protecția socială este unul dintre punctele în jurul căruia USL și-a clădit avantajul din sondajele de opinie, deci în niciun caz nu era nimerită o aplicație a doctrinei liberale în acest caz. Programul lui Victor Mocanu a stat, de fapt, la originea criticilor PNL, întrucât conține, printre altele, ideea redeschiderii în regim public gratuit a celor trei spitale, construirea unui cămin de bătrâni sau instituirea unui regim de burse pentru studenții la medicină, pentru a profesa în județul Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here