orizontVânzarea terenurilor din Cartierul “Orizont” a intrat în vizorul Camerei de Conturi. Auditorii spun că prețul de vânzare a suprafeţelor a fost mult sub prețul pieței și altul decât cel stabilit în raportul de evaluare. Prin acest fapt, Camera de Conturi invocă un prejudiciu adus Primăriei în valoare de aproape 13 milioane de lei. În anul 2005, Primăria Buzău a pus la dispoziție aproape 24 de hectare de teren în vederea construirii de către o societate privată a unui cartier de locuințe, precum și a rețelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie. Perioada de valabilitate a asocierii este de 13 ani, respectiv până în anul 2018. Din 2007 a început și vânzarea parcelelor de teren, iar prețul cerut de municipalitate a fost de doar 16 euro metrul pătrat. Acest preţ a fost stabilit printr-un raport de evaluare din 2005, când suprafaţa respectivă figura ca teren agricol, fără utilităţi. De atunci însă terenul a fost scos din circuitul agricol și racordat la utilități.
Camera de Conturi a reţinut că prețul practicat încă din 2007 este mult sub nivelul pieței, mai ales că alte suprafețe din apropiere se vând cu sume mult mai mari. De exemplu, la nivelul anilor 2014-2015 preţul metrului pătrat din zonă este de 115 euro, de nouă ori mai mare decât cel practicat de Primărie.
Problema pentru şefii municipalității este că inspectorii Camerei de Conturi au solicitat Primăriei să stabilească preţul real şi să recupereze diferenţa, estimată la 13 de milioane de lei. Persoanele indicate de auditori ca fiind vinovate de această situaţie sunt primarul Constantin Boşcodeală, directorul economic Ion Gegea, şeful Serviciului Administrare Patrimoniu, Titus Samoilă, şi consilierul aceluiaşi serviciu, Liviu Badiu.
Primarul municipiului Buzău, Constantin Bocşodeală declară însă că raportul Camerei de Conturi nu are la bază un temei real și că 16 euro este prețul de vânzare și la acest moment al unui metru pătrat de teren din această zonă a orașului unde se află și cartierul Orizont.
„Municipalitatea a vândut terenurile la preţul de 16 euro metrul pătrat în baza unei hotărâri de consiliu aprobată în unanimitate şi în baza unei expertize care spune foarte clare care spune că preţul acelui teren este de 16 euro metrul pătrat. De altfel, oricine din Buzău se poate duce acum să vadă că sunt destule table cu terenuri de vânzare de jur împrejurul acelui teren, iar preţul de vânzare în acest moment este între 5 şi 15 euro pe metru pătrat. Raportul Curţii de Conturi a fost contestat, iar contestaţia urmează să fie discutată în plenul Curţii de Conturi Bucureşti”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here