Consiliul Județean Buzău a semnat contractul de finanțare pentru proiectul pe fonduri europene ,,Eficientizarea energetică a Centrului Şcolar de Educație Incluzivă”, ce constă în sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuințelor.

„Consiliul Județean Buzău suntem printre puținele consilii județene din aria de acoperire a ADR SE care am semnat, cu contractual de azi, contracte de peste 70 de milioane de euro, din anul 2016 și până astăzi. Asta nu înseamnă că odată contractual semnat astăzi, de mâine demarăm lucrările. Sunt o serie de proceduri ce trebuie îndeplinite care mai necesită ceva timp. De exemplu, în această săptămâna se va finaliza proiectul de reabilitare al clădirii fostului spital Brătianu și cât de curând voi da ordinul de începere al lucrărilor”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

La rândul ei, Luminița Mihailov, director ADR Sud Est, a menționat că la acest proiect a fost nevoie de peste un an de evaluări. „Sunt proiecte complicate pentru că se fac niște analize, un audit energetic. La acest tip de proiect contribuția neeligibilă este destul de mare pentru că Programul Operațional nu finanțează decât strict cele prevăzute în auditul energetic. Astfel, dacă clădirea are nevoie și de altfel de intervenții atunci acestea sunt considerate neeligibile și sunt suportate de beneficiar”, a explicat director al ADR Sud-Est, Luminița Mihailov.

Proiectul constă în lucrări conexe pentru creșterea eficienței energetice; refacerea acoperișului tip șarpantă precum și înlocuirea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice; refacerea finisajelor interioare atât în zonele de intervenție, cât și în restul spațiilor existente; refacerea instalației de distribuție a apei reci, a instalației de canalizare și colectarea apei pluviale; repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii; crearea de facilități/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități (rampe de acces, grupuri sanitare pentru persoanele cu dizabilități motorii).

Conform proiectului ,,Eficientizarea energetică a Centrului Şcolar de Educație Incluzivă”, prin implementarea măsurilor propuse prin Raportul de audit si dezvoltare în Documentatia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (D.A.L.I.), se intentionează atingerea următoarelor ţinte:
a) consumul de energie primară (energie din resurse neregenerabile fosile) va fi de 108 kWh/mp/an, faţă de consumul actual de 294 kWh/mp/an, deci reducerea consumului de energie primară este de 63%;
b) emisiile anuale echivalent CO2 – 19 kg CO2/mp/an, se vor încadra sub valorile corespunzatoare stabilite pentru 31.12.2018;
c) consumul anual specific de energie primara (energie din resurse neregenerabile fosile) de 108 kWh/mp/an se va incadra sub valorile corespunzatoare stabilite pentru 31.12.2018.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt UAT Judeţul Buzău, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Buzău: 70 de cadre didactice, 10 cadre didactice auxiliare, 10 personal auxiliar nedidactic; 240 de elevi, care beneficiază de condiţii de şcolarizare îmbunătăţite. Beneficiarii indirecţi sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău, care coordonează activitatea educaţională a şcolii, parinţii elevilor şcolarizaţi; vizitatori/persoane aflate în tranzit în judeţ(care participă la concursuri, activităţi şcolare și extrașcolare organizate de școală), copiii care au nevoi speciale ce necesită condiţii speciale pentru educaţie şi care sunt în număr din ce în ce mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here