CONSILIUL-JUDETEAN-BUZAUConsilierii judeţeni s-au întrunit astăzi în prima ședință extraordinară a anului 2014. Aleșii din miniparlamentul județean au votat în unanimitate împărțirea banilor din cotele defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru plata arieratelor.

Proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi au fost:

1. Repartizarea pe comune, oraşe şi municipii a sumei de 13.068.000 lei reprezentând cote defalcate din impozitul pe venit, pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2014 şi estimări pe anii 2015 – 2017.

2. Repartizarea pe comune, oraşe şi municipii a sumei de 12.783.000 lei reprezentând sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul 2014 şi estimări pe anii 2015 – 2017.

3. Aprobarea repartizării sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor cu drumurile publice şi comunale pe anul 2014 şi estimări pe anii 2015 – 2017.

4. Aprobarea acoperirii definitive a deficitului secţiunii de dezvolatare pe anul 2013 din excedentul anual al bugetului propriu al judeţului Buzău rezultat la încheierea exerciţiului bugetar la 31 decembrie 2013.

Conform proiectelor aprobate joi, cele mai mari sume din impozitul pe venit și TVA vor ajunge la municipiile Râmnicu Sărat aproape 3.000.000 mii și Buzău 1.000.000 mii lei iar dintre orașe cel mai mult va reveni comunității din Nehoiu 450.000 mii lei din care 100.000 pentru spitalul din localitate.

În rest, aproape toate administrațiile locale au primit cam aceleași sume de bani între 100.000 și 120.000 de mii de lei. Există însă și câteva excepții unde administrațiile locale au primit sume mai consistente pentru a-și plăti datoriile. Este vorba de comuna Cislău care a primit aproape 400.000 mii sau localitățile Padina Puiești, Viperești și Zărnești care au primit sume de peste 340.000.

La capitolul fondurilor pentru întreținerea drumurilor comunale și județene fiecare administrație locală a primit aceiași sumă de bani respectiv câte 20.000 de lei în timp ce orașele Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele au primit câte 30.000 de lei.

“S-a discutat, s-au analizat foarte bine problemele din comunităţi şi în limita posibilităţilor s-a făcut o împărţire corectă. Când spun limita posibilităţilor mă refer la faptul că ar fi fost bines ă fie mai mulţi bani. S-au împărţit banii care pleacă către commune şi oraşe pentru că în 45 de zile de la aprobarea bugetului trebuie aprobat şi fiecare comunitate trebuie să îşi aprobe bugetul, asta înseamnă până pe 3 februarie. Acum ei îşi vor primi fiecare sumele repartizate, le vor publica spre consultare, vor trebui să stea 15 zile pe site în fiecare comună. Ar fi fost bine ca suma să fie mai mare dar sper ca totul să fie suplimentat prin atragerea de fonduri externe. Nehoiu, faţă de celelalte oraşe are un milliard mai mult. Sunt alocaţi special pentru spital. Este greu ca un oraş ca Nehoiu să asigure funcţionarea spitalui. În limita posibilităţilor am ajutat şi anul trecut şi în acest an”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristi Bâgiu, împărţirea bugetului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here