lapte si corn

Forfotă mare în școlile buzoiene zilele acestea. Un control al reprezentanților Comisiei Europene anunțat pentru săptămâna viitoare, a agitat autoritățile. În perioada 29-30 mai va avea loc auditul efectuat de reprezentanții Comisiei Europene în instituțiile de învățământ din județul buzău în cadrul Programului lapte în școli. Controlul va viza documentele aferente anului școlar 2011-2012 (semestrele I și II), prevăzute în ghidul elaborat de APIA, respectiv avizele de însoțire a mărfii, evidența produselor lactate distribuite, evidența numărului de elevi cu frecvență regulată, afișul privind programul european de distribuire a laptelui în școli. Instituțiile de învățământ trebuie să păstreze aceste documente pe o perioadă de minim 3 ani, începând cu sfârșitul anului întocmirii acestora. Potrivit unei adrese înaintate pe 17 mai Inspectoratului Școlar Județean de către Consiliul Județean, s-a cerut ca în fiecare unitate școlară să se verifice de urgență existența documentelor menționate, iar în cazul în care se constată lipsa acestora sau alte deficiențe, să contacteze furnizorul produselor lactate sau reprezentanții CJ Buzău, cu specificația cu specificația că avizele de însoțire a mărfii nu se află la Consiliul Județean ci la furnizor, în speță Meridian Agroind SRL.

Lucrurile nu par a fi tocmai în ordine. Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, marţi, 21 mai, directorii din peste 90 de şcoli, licee şi gradiniţe din judeţ sunt convocaţi astăzi la ora 13.00 la sediul Consiliului Judeţean Buzău pentru discutarea şi clarificarea unor probleme urgente cu privire la programul european ,,Laptele şi cornul”. În acelaşi document este specificat că prezenţa fiecărui director al unităţii de învăţământ este obligatorie şi să deţină asupra sa ştampila unităţii cu personalitate juridică.

Întâlnirea ar avea drept scop o solicitare din partea Consiliului Judeţean Buzău de a primi de la cele peste 90 de unităţi de învăţământ toate documentele aferente anului şcolar trecut privind programul ,,Laptele şi cornul”, cerute de ghidul solicitantului de ajutor comunitar realizat de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Potrivit ghidului, fiecare şcoală, grădiniţă sau liceu trebuie să prezinte câte un exemplar din fiecare dintre documentele comerciale justificative ale programului european. Este vorba printre altele de facturi şi dovada plăţii către furnizor (ordin de plată şi extras de cont ştampilat de bancă/trezorerie); copiile formularelor de cerere pentru aprobarea solicitanţilor şi pentru plata ajutorului comunitar; desfăşurătorul instituţiilor şcolare beneficiare; fişa/ fişele tehnice ale produselor lactate furnizate în perioada cererii respective, datate, semnate şi ştampilate atât de producătorul produselor lactate cât şi de furnizorul produselor lactate. De asemena este necesar să se prezinte orice alt document, care demonstrează modul în care s-au respectat cerinţele legislaţiei în vigoare privind măsura de acordare a ajutorului comunitar pentru furnizarea laptelui în instituţiile şcolare; documente care trebuie să fie păstrate de instituţiile şcolare beneficiare (cele pentru care solicită ajutorul comunitar Consiliile Judeţene şi primăriile comunelor, oraşelor şi municipiilor); avize de expediţie (de însoţire a mărfii) privind livrarea produselor lactate.

Potrivit ghidul solicitantului de ajutor comunitar al APIA, documentele trebuie să fie păstrate cel puţin trei ani începând de la sfârşitul anului întocmirii acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here