“România riscă să ajungă în situaţia de suspendară temporară a utilizării banilor europeni dacă nu rezolvă problemele existente în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor UE”, a afirmat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul şedinţei de Guvern.

„Cea mai puternică probă o avem în raportul pe care o să-l avem în zilele următoare, să vedem ce s-a întâmplat în multe dintre judeţe cu proiectele finanţate din bani europeni. Ministerele aprobă proiectele, se dau pe mâna consiliilor judeţene pentru execuţie şi vedem pe urmă ce iese. Perspectiva este să avem o suspendare temporară de utilizare a banilor până când găsim soluţii”, a spus Băsescu.

4 drumuri judeţene care au primit finanţare consistentă de la UE au fost auditate prin sondaj, ele sunt în judeţele Teleorman, Ilfov, Tulcea şi Buzău. Drumul vinului, obiectiv realizat prin Programul Operaţional Regional pe axa 2 cu o valoare de 16,7 milioane de euro, a fost auditat de comisarii Comisiei Europene în luna aprilie.Până în prezent, beneficiarul, Consiliul Judeţean Buzău nu a primit nicio înştiinţare de la auditori referitoare la vreo neregulă constatată în urma controlului.

Valoarea iniţială a proiectului a fost de 970 de miliarde de lei iar licitaţia a fost adjudecată de firma Sorocam care a realizat lucrarea cu 40 % din valoare. Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu spune că la solicitarea  fiecărei tranşe de bani , Ministerul Dezvoltării a făcut audit şi a eliberat suma solcitată. Ori dacă ar fi fost suspiciuni, spune preşedintele CJ nu s-ar fi dat aceşti bani. Privitor la conflictul de interese al lui Victor Mocanu cu firma ginerelui său de la care firma câştigătoare a licitaţiei ar fi achiziţionat criblură şi nisip pentru asfalt, preşedintele CJ Buzău a declarat că instituţia pe care o conduce nu are contract decât cu firma Sorocam.

De cealaltă parte prefectul judeţuluia solicitat pe parcursul executării lucrării verificări de la Inspecţia în Construcţii, Ministerul Transporturilor, ANRMAP şi Ministerul Dezvoltării, verificări care s-au axat pe partea tehnică şi nu pe legalitatea licitaţiei. Prefectul Paul Beganu a declarat că schimbarea soluţiei tehnice în timpul execuţiei ar fi putut ridica anumite semne de întrebare. Preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat astăzi că obiectivul va fi inaugurat miercuri 15 iunie iar unul dintre punctele de interes va fi pasarela de la castrul roman din Pietroasele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here