Copia autorizată a bustului avocatului Petre Stănescu, furată din Cimitirul Dumbrava în urmă cu 10 ani, va reveni la Buzău. Bustul a fost găsit în București și se afla în custodia Poliției încă din luna noiembrie 2015, el fiind recuperat de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate București. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a anunțat că a primit o scrisoare de la DIICOT potrivit căreia i se cere Poliției Capitalei să dea Muzeului Județean Buzău bustul lui Petre Stănescu.

,,Am primit o adresă de la DIICOT, prin care i se cere Poliției Capitalei să dea Muzeului Județean Buzău bustul lui Petre Stănescu, sculptată de Brâncuși, iar Muzeul Județean este obligat să o monteze în Cimitirul Dumbrava”, a declarat Constantin Toma.

Conform unui contract încheiat la Paris, la 18 aprilie 1907, între văduva avocatului Stănescu şi Constantin Brâncuşi, acesta se angaja să execute personal un monument funerar, cu termen de predare în 1908. Monumentul se compunea din socluri de piatră, o figură alegorică reprezentând o femeie care plânge şi bustul avocatului decedat, specialiştii considerând lucrarea ca o noutate în arta lui Brâncuşi. Originalele au fost preluate de către Muzeul Naţional de Artă în 1958.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here