Proprietarii de locuinţe nu vor mai plăti în funcţie de numărul de persoane, ci de cantitatea de gunoi aruncată. Reprezentanţii operatorului de salubritate din Buzău şi Râmnicu Sărat spun că sunt pregătiţi să introducă noul sistem de colectare a gunoiului de la populaţie. Nu de la 1 ianuarie, ci din primăvară, la case, şi cel mai probabil din toamnă, la blocuri.

Sistemul „plăteşte cât arunci” este folosit în majoritatea ţărilor europene, tocmai pentru a stimula colectarea selectivă. Astfel, dacă vor să plătească facturi de salubritate cât mai mici, cetăţenii trebuie să trimită cât mai multe deşeuri la reciclat. De la 1 ianuarie anul viitor, autorităţile locale vor stabili două tipuri de tarife la serviciul de salubrizare: unul pentru colectarea separată a gunoiului din hârtie, metal, plastic şi sticlă, iar, un alt tarif, pentru celelalte tipuri de deşeuri menajere.

Vineri, Consiliul Local Municipal Buzău va supune aprobării noi tarife de salubrizare, care sunt valabile până la aplicarea noului sistem de taxare diferenţiată. Astfel, de la 1 decembrie, suma de 12 lei şi 60 de bani de persoană, cum este acum, va fi împărţită astfel: 9 lei şi 83 de bani, pentru colectarea deşeurilor reziduale şi 2 lei şi 87 de bani, pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Astfel, locatarul va fi direct interesat să colecteze separat deşeurile, pentru a plăti mai puţin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here