La 100 de ani de la semnarea actului de unire a Basarabiei cu România, la Buzău, a fost dezvelită statuia lui Alexandru Marghiloman, omul politic care a jucat un rol important în realizarea Marii Unirii. Cuvintele rostite atunci de Alexandru Marghiloman vor rămâne pentru totdeauna întipărite în sufletul poporului român:
„ În numele poporului românesc și al Regelui României, cu adâncă emoțiune și cu falnică mândrie, iau act de hotărârea quasi unanimă a Sfatului Țării. La rândul meu, declar, că de astăzi înainte, Basarabia este pentru vecie unită cu România.
În aceste clipe mari, să ne închinăm cu smerenie în fața geniului rasei noastre care, după o despărțire de un veac și mai bine, găsește singur calea firească să o ducă la mântuire, calea firească arătată de istorie. Să ne unim cu toții inimile și să strigăm Trăiască România una și nedespărțită!”

Evenimentul de la Buzău a avut loc chiar la Vila Albatros, fosta reședință a primului ministru, loc în care buzoianul primea vizitele Reginei Maria și ale lui Nicolae Iorga. Cu această ocazie a avut loc o ceremonie militară și religioasă dedicată dezvelirii statuii fostului prim-ministru al României – Alexandru Marghiloman, monument realizat de artistul buzoian Ciprian Dominoschi. Sute de buzoieni au luat parte la eveniment. Alături de autoritățile locale, la ceremonie fost prezentă și nepoata lui Alexandru Marghiloman, Irina Vlăduca Marghiloman.

1 2 2 2 3 1

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here