Domeniul lui Alexandru Marghiloman, om politic cu un rol aparte în Unirea de la 1918, va deveni un punct de atracţie turistică. Strănepoata lui Marghiloman şi autorităţile locale din Buzău pun la cale refacerea grădinii publice, unică la acea vreme în Europa, baza hipică de aici şi nu în ultimul rând un program de serate şi picnicuri unde nostalgicii vor bea celebra cafea Marghiloman şi vor fuma trabuc.

Conacul Marghiloman, anexele şi împrejurimile sale, reprezintă unul dintre cele mai reprezentative ansambluri arhitectonice din Buzău. Primăria Buzău are în intenţie să iniţieze un proiect de refacere a hipodromului, grajdurilor şi să înfiinţeze, lângă parcul Marghiloman, un muzeu al cailor. Investiţiile în proiect vor fi asigurate de municipalitatea buzoiană, de care aparţin acum clădirile, parcul şi heleşteul de pe proprietatea Marghiloman.

”În primul rând, avem în proiect refacerea grajdurilor din spatele Vilei Albatros. Apoi, încercăm cu acest cal să începem o nouă istorie o calului pursânge englez şi să avem şi aici o mică crescătorie, un centru de echitaţie, unde copiii, tinerii să se bucure de acest lucru. Lucrăm la proiectul tehnic, iar la anul vom începe execuţia”, spune Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Vila Albatros este înconjurată de un imens parc amenajat iniţial în stil englezesc, de care moşierul Alexandru Marghiloman era extrem de mândru. Devenise atracţia de weekend a protipendadei, unde răsfăţaţii epocii dezbăteau problemele ţării, fumau trabucuri scumpe şi savura în linişte cafeaua Marghilomana.

”Am înţeles că parcul se va reamenaja aşa cum arăta cândva, deşi e greu pentru că plantele de atunci nu sunt încă toate cunoscute. Cât priveşte celelalte activităţi, cum ar fi seratele de epocă, urmează să le stabilim pe parcurs. Povestea este următoarea: noi în jumătate de lună ne întoarcem definitiv în România după aproape 50 de ani în Germania pentru a ne apuca de aceste proiecte importante”, spune Irina Vlăduca Marghiloman.

Conacul din Buzău al lui Marghiloman a fost nu numai locul de popas al unor personalităţi ale vremii ci şi spaţiul în care s-au purtat negocieri politice, extreme de importante. La Vila Albatros s-au luat multe decizii istorice, mai ales cele legate de întregirea neamului şi formarea României Mari, dar aici au avut loc şi evenimente mondene, cum ar fi cel din decembrie 1916, în plin război, în timp ce familia regală se retrăgea spre Moldova, când s-a dat o petrecere în cinstea viitorului Carol al II-lea, iar cu această ocazie prinţul a fost avansat la gradul de maior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here