Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) – Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii acesteia.

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada  28 martie-1 aprilie 2011, având ca obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, printre care şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, cunoscut şi sub numele de Drumul Vinului.  “În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. “În continuare, vor plăti admnistraţiile locale, din buget. Urmează să recuperăm banii de la Comisia Europeană. Nu plătim tot, doar facturile care vin. Banii nu se pierd. Noi dispunem de 300 de milioane de euro, pe care îi vom lua de alte programe. Este un raport preliminar. Vom da răspunsuri şi vom negocia. Nu inseamnă că aceia care au făcut un raport au şi dreptate”, a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în M.D.R.T.

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute. “Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe”, se precizează în comunicat.

Mai mult, potrivit unor surse guvernamentale, în cazul contractului legat de Drumul Vinului, autorităţile române au sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.