Cu 15 ani în urmă, un grup de experţi din Germania a descoperit la cimitirul din satul Stoicani o groapă comună cu oseminte ale soldaţilor nemţi, dar şi ale celor români. De atunci, Ana Bejan, o profesoară din localitate și fost prefect de Soroca, şi preotul buzoian Mihai Milea, președintele Fundației Sf. Sava, au făcut tot posibilul ca eroii români să fie identificaţi şi îngropaţi separat.

„Din 2005 am făcut slujbe de pomenire şi m-am rugat lui Dumnezeu să găsim un om de bine, să putem face o cruce pentru fiecare soldat şi ofiţer, mărturie a recunoştinţei faţă de sângele vărsat pentru credinţă, limbă, neam”, a spus Mihai Milea, paroh, Buzău, România.

Într-un final, Cimitirul Eroilor Români din localitatea Stoicani a fost construit cu sprijinul financiar oferit de Consiliul Judeţean Buzău, care a alocat 9.000 euro în acest scop. Miercuri, în prezența a sute de persoane, atât din Moldova cât și din România, a avut loc ceremonia de inaugurare a cimitirului.

În prezent, oamenii vin des aici să aducă un omagiu eroilor români căzuţi pe câmpul de luptă. Vizitatorii spun că evocarea eroilor români căzuți pe pământul Basarabiei trebuie să fie o datorie.

La cimitirul din satul Stoicani sunt înmormântaţi 78 de ostaşi români. 14 sunt, în continuare, necunoscuţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here