Iazul Morii este un canal care pleacă din râul Buzău, de la stăvilarul de la Vernești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca apoi în dreptul Galleria Mall intră în subteran.
Curge prin tuburi pe sub strada Frăsinet și continuă pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți apoi iese din nou la suprafață spre balta de pescuit a Asociației Vânătorilor și Pescarilor.
Autoritățile buzoiene intenționează să refacă Iazul Morii astfel încât o porțiune de câteva sute de metri să devină una dintre atracțiile orașului, cu amenajări asemenea unei faleze, terase și mori de apă.
”Vizavi de Iazul Morii se va contura un proiect frumos astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi”, spune Constantin Toma, primarul Buzăului.
Începutul proiectului poate fi considerat actul consilierilor locali prin care au aprobat trecerea la domeniul public al municipiului Buzău a fostelor canale ale Agenției de Îmbunătățiri funciare, canale care se alimentau din Iazul Morii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here