Dr.-Danut-Pale

Medicul Dănuț Păle nu se va mai ocupa de coordonarea serviciului de ecarisaj al Primăriei ci va face doar consiliere. Atribuțiile acestuia au fost preluate de doctorul veterinar Emil Paraschiv. Anunțul a fost făcut astăzi de viceprimarul Sebastian Radu la finalul unei întâlniri organizată la sediul Primăriei Buzău cu reprezentanții mai multor instituții implicate în rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Deși nu se știe dacă medicul Dănuț Păle a luat-o de bunăvoie, decizia nu este deloc întâmplătoare. Acum câteva luni, Curtea de Conturi a făcut publice mai multe nereguli la SC Urbis Serv SRL, societate aflată în subordinea Consiliului Local, privind achiziția de hrană și materiale sanitate necesare pentru padoc. Auditorii Camerei de Conturi Buzău au descoperit nereguli cu duiumul în situațiile aferente anului 2012.Potrivit raportului de control, societatea aflată în subordinea Consiliului Local Buzău ar fi încasat ilegal de la Primăria municipiului suma de 254.980 lei, reprezentând contravaloarea hranei şi întreţinerii unui număr impresionant de 87.924 câini vagabonzi care, din actele contabile ale societăţii, rezultă că ar fi fost cazaţi în adăposturi pe o perioadă mai mare decât cea prevăzută de lege. În schimb, la nivelul Urbis Serv, auditorii Camerei de Conturi nu au găsit nicio evidenţă a câinilor fără stăpân capturaţi şi cazaţi. Facturarea contravalorii cheltuielilor cu aceste operaţiuni a fost efectuată în baza unor situaţii lunare întocmite de medicul veterinar, care însă nu are nicio relaţie contractuală cu SC Urbis Serv  SRL, neexistând posibilitatea efectuării unor verificări cu privire la realitatea şi conformitatea datelor înscrise în aceste documente.

Mai mult, medicul veterinar care a întocmit şi semnat aceste situaţii lunare, acţionar unic al SC BIOVET SRL, este  nimeni altul decât consilierul judeţean PSD Dănuț Păle, de la firma căruia, Urbis Serv a aprovizionat întreaga cantitate de hrană, pentru câini precum şi seringile şi acele necesare activităţii de capturare, fără a exista vreun contract ori acord încheiat cu acestă firmă. De asemenea, tarifele practicate pentru hrană şi cazare nu au avut la bază nicio fundamentare economică cu privire la modul de formare a acestora  şi fără să se facă vreo negociere, au susţinut inspectorii financiari.

Medicul Dănuț Păle a găsit mai mulți vinovați pentru situația de la nivelul municipiului privind gestionarea câinilor fără stăpân. „Legea a fost interpretată greșit. Autoritatea Sanitar Veterinară a trimis o circulară prin care a spus că este inaplicabil un articol, ONG-urile au făcut și ele mai mult rău decît bine, Curtea de Conturi a tratat problema strict economic și cred că a fost o greșeală, presa nu a înțeles despre ce este vorba sau poate nu a vrut să înțeleagă dar, sper ca de acum încolo, lucrurile să se rezolve. Pentru autoritățile de control și pentru liniștea presei, probabil că sunt mult mai util pentru consiliere, să am mai multă libertate, să spun mai multe lucruri. Echipa este formată, Primăria este hotărâtă și cu toții trebuie să rezolvăm aceasta problemă pentru că legislația ne va permite clar să împăcăm pe toată lumea”, a declarat medicul Dănuț Păle.
În perioada următoare, Poliția Locală, împreună cu reprezentanți ai DSVSA vor verifica dacă stăpânii câinilor adoptați respectă obligațiile pe care și le-au asumat prin actul de adopție. Circa 230 de câini maidanezi au fost adoptați în ultimii ani. Tot în perioada următoare se va trece și la sterilizarea și microciparea câinilor din curțilecetățenilor din municipiul Buzău, principalii responsabili, în opinia autorităților locale, de înmulțirea câinilor vagabonzi.

„Principala cauză a apariției câinilor fără stăpân din Buzău este proasta gestionare a câinilor din proprietatea persoanelor fizice sau juridice din municipiu. Avem identificați până acum aproximativ 6.000 de câini care sunt în proprietatea persoanelor fizice sau juridice din Buzău, avem o hotărâre de Consiliu Local care prevede obligativitatea stăpânilor de a-i steriliza și microcipa în termen de 6 luni si vom trece întâi la informarea stăpânilor iar apoi vom trece la sancțiuni”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Sebastian Radu.
În ceea ce privește câinii fără stăpân, se așteaptă publicarea noii legi. Până atunci, se va proceda ca și până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here