Câinii comunitari fără stăpân, cei agresivi, la fel ca şi cei grav bolnavi pot fi eutanasiaţi sau sterilizaţi. Asta prevede noul act legislativ adoptat marţi de Camera Deputaţilor. Acest act legislativ impune, în primul rând, înfiinţarea Registrului de evidenţă a tuturor câinilor din tara, cei fără stăpân, cei cu stăpân şi cei cu regim special.

Consiliile locale, obligate sa poarte de grija maidanezilor

În acelaşi timp, legea obliga consiliile locale să amenajeze din fonduri proprii adăposturi pentru maidanezi, să aibă un medic veterinar şi să înfiinţeze Registrul de evidenţă. În aplicarea legii, autorităţile locale vor fi verificate de Autoritatea Sanitar-Veterinară. Membrii Comisiei au mai stabilit şi câteva reguli stricte de funcţionare a adăposturilor pentru căinii comunitari. Deşi nu există o cifră oficială, asociaţiile pentru protecţia animalelor susţin că în municipiu sunt aproximativ 5.000 de maidanezi în condiţiile în care există doar două adăposturi cu o capacitate totală de aproxiamtiv 300 de locuri.

Reguli noi si pentru proprietarii de caini

Orice proprietar de caine, care nu are un animal de rasa pura, atestat printr-un certificat, va fi obligat sa-l sterilizeze pentru a reduce astfel inmultirea necontrolata a cainilor. Noua lege interzice de asemenea înfierea unui caine şi apoi eliberarea lui pe străzi.

„Persoanele care vor sa adopte un caine fara stapan, pentru a avea garantia ca acestia nu sunt lasati liberi, din nou, in spatiul public, trebuie sa faca dovada ca au unde sa-i adaposteasca, ca au cu ce sa-i intretina si sa nu deranjeze vecinii”, se arată in noua legea. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here