Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură ce funcționează în subordinea Consiliului Județean, anunță o serie de activități ce se vor desfășura sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 10.00, în cadrul celei de-a III-a ediții a programului Dragobete vs. Sfântul Valentin. Pentru această zi, instituția a pregătit un program special. Astfel, între orele 10.00 – 11.00, va avea loc o prelegere publică Dragobete vs Sfântul Valentin. În cadrul acestui program, tinerii au ocazia de a afla informații noi despre originea, semnificația și importanța celor două sărbători ale iubirii.

În intervalul orar 11.00 – 11.20, este programată vizionarea unui film documentar Sărbătoarea de Dragobete la români. Montajul realizat este un documentar ce dorește a prezenta tinerilor, și nu numai, modul tradițional prin care satul românesc întâmpina sărbătoarea de Dragobete. Importanța acestei minunate sărbători în lumea satului românesc rezultă și din complexitatea obiceiurilor legate de Dragobete. Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni, așa cum afirma etnograful, folcloristul, istoricul, profesorul și preotul Simion Florea Marian.

Totodată, de la ora 11.30 va avea loc vernisarea expoziției de bază Epoca Fierului pe teritoriul județului Buzău (700 a.Chr. – 106 p.Chr.). Odată cu deschiderea spre vizitare a acestei săli, dedicată perioadei geto-dacice, Muzeul Județean Buzău completează seria expozițiilor de bază din cadrul colecției de arheologie. Maniera modernă de valorificare a patrimoniului arheologic, calitatea grafică și documentară a materialelor complementare precum și amenajarea spațiului expozițional au rolul de a duce într-un plan nou conceptul de muzeologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here