Primarul Constantin Toma efectuează in aceasta perioada mai multe vizite de lucru in diferite tari din Europa. Astfel edilul vrea sa împrumute idei pe care sa le pună in practica și la Buzău. Timp de o săptămâna edilul a fost la Viena, iar zilele acestea se afla in Estonia.

“Incepand de ieri 5 martie 2018 particip impreuna cu alti 12 primari de municipii din Romania la o vizita in Estonia – cea mai avansata societate digitala din lume.
Fosta republica sovietica, iesita saraca din comunism, a reusit prin viziune si actiune sa devina o tara in plina dezvoltare in mai putin de 15 ani.
Peste tot unde am fost- Ministerul de Finante, Showroomul e- Estonia, Primaria orasului Tallin, capitala tarii- estonienii ne-au prezentat cu mare mandrie si incredere in viitor realizarile lor.
Care sunt armele lor secrete:
1) Internetul este un drept social
2) Toti locuitorii Estoniei au carduri de identitate electronice, cu un cip care contine fisiere incorporate si poate functiona ca o dovada definitiva a ID-ului intr-un mediu electronic. Functional, cartea de identitate asigura accesul digital la serviciile electronice securizate din Estonia, eliberand o persoana de birocratie si facand sarcinile zilnice mai rapide si mai confortabile, fie ca vorbim de operatiuni bancare sau comerciale, de a semna documente sau de a obtine o pescriptie medicala digitala.
3) 99% din servicii sunt on-line, doar casatoriile, divorturile si cumpararea unei case nu sunt digitalizate.
Aceasta digitalizare aduce o economie anuala de 2% din PIB, iar economia lunara de hartie este echivalentul turnului Eiffel ca dimensiuni, turnul avand o inaltime de 300 m.
De asemeni totalul timpilor economisiti prin digitalizare de catre toti cetatenii Estoniei este de 800 de ani anual!
De asemeni Estonia a facut o reforma administrativa de proportii, nemaiexistand UAT-uri sub 5.000 de locuitori, realizandu-se economii foarte mari.
Sunt convins ca experienta estoniana ne poate sprijini si ca oras si ca tara!
Am inceput digitalizarea in Buzau cu Educatia- implementand in primele 7 scoli o platforma digitala de management educational care deja a inceput sa obtina rezultate bune.
Cu siguranta vom continua cu multa incredere sa facem din Buzau si un oras SMART!” a anunțat primarul Constantin Toma.

2420D855 CE0C 4D12 B6AD 87D23008C6F2A7525AA7 8391 4F07 83AC 33B3BE9E7E4E

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here