Pe 26 mai, peste 380.000 de buzoieni cu drept de vot sunt aşteptaţi la cele 426 secţii de votare amenajate în judeţ. Buletinele de vot vor fi distribuite către secţii pe tot parcursul zilei de sâmbătă. Atenţie, votul în schimbul unor sume de bani sau prin folosirea unor acte de identitate false se pedepseşte cu închisoarea.

În judeţul Buzău, pentru alegerile europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie au fost amenajate 426 de secţii de votare, majoritatea în unităţi de învăţâmânt. Sunt aşteptaţi la vot 381.109 buzoieni cu vârsta peste 18 ani. Potrivit legii, s-au tipărit cu 10 la sută mai multe buletine de vot decât numărul de cetăţeni cu drept de vot. Peste 1,3 milioane de buletine de vot vor fi distribuite la secţiile de votare din judeţul Buzău. De menţionat că persoanele netransportabile trebuie să solicite urna mobilă sâmbătă, în cazul în care vor să îşi exprime opţiunile la alegerile de duminică. România are alocate 32 de locuri în Parlamentul European, respectiv 33, din toamnă, dacă Marea Britanie va finaliza procedurile de ieşire din Uniunea Europeană. Locurile din Parlamentul European sunt repartizate partidelor sau candidaţilor independenţi, în functie de numărul de voturi pe care îl vor obţine la alegeri.

Atenţie, votul în schimbul unor sume de bani sau prin folosirea unor acte de identitate false se pedepseşte cu închisoarea. Numărul unic de urgenţe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale. Codul Penal pedepseşte cu amendă sau închisoare de până la 3 ani împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor sau votul multiplu, dar şi folosirea unui act de identitate sau buletin de vot fals. Amenda se da şi pentru violarea secretului votului, iar dacă fapta e comisă de un membru din biroul electoral pedeapsa este de închisoare cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

Iată care sunt întrebările de la referendumul din 26 mai, când cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here