mocanu birou2Din ce în ce mai multe surse politice şi jurnalistice vehiculează o cercetare sociologică – mamut, derulată în majoritatea judeţelor României, din care, pentru judeţul Buzău, în lupta pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, favorit este actualul deţinător al funcţiei, independentul Victor Mocanu.

Mocanu conduce, în acest sondaj, cu 8 procente în faţa senatorului liberal Cristinel Bîgiu, candidatul USL pentru postul de şef al administraţiei judeţene.

Nu este singurul sondaj vehiculat în aceste zile. Din sursele noastre, social-democraţii au măsurat şi ei opinia populară şi, din această cercetare, au reieşit procente chiar mai mari pentru candidatul independent. Astfel, numai dacă este să luăm în calcul municipiul Buzău, în care tandemul Boşcodeală – Mocanu se pare că s-a impus, în ciuda războiului afişelor dus de către liberali, Mocanu îl conduce pe Preda cu peste 20 de procente, la mică distanţă de candidatul PDL aflându-se Cristi Bîgiu.

Sondajul, care nu a fost pentru uzul mass-media, a fost realizat pe un eşantion generos, de aproape 1000 de subiecţi din toate zonele municipiului. Conform cercetării, la capitolul favorabilitate (diferenţa dintre opiniile pozitive şi cele negative) circa 85 la sută dintre susţinătorii primarului PSD Constantin Boşcodeală şi un procent semnificativ din rândul masei nehotărâţilor. În ceea ce priveşte intenţia de vot, Mocanu se apropie de scorul de 50%, care, raportat la prezenţa la vot de la alegerile locale din 2008, indică faptul că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean depăşeşte 20.000 de votanţi, adică îşi depăşeşte scorul de la precedentul scrutin. Din calculele făcute, rezultă că Mocanu reuşeşte să adune cu mai mult de 10.000 de voturi mai mult pe municipiul Buzău,  o diferenţă care, în ochii sociologilor, nu poate fi recuperată nici de Preda, nici de Bîgiu în restul teritoriului.

Liberalii licitează şi ei

Reprezentanții PNL se limitează la a transmite, prin toate cercurile orașului și, mai ales, prin comunele județului, că Bîgiu conduce cu peste 45 %, în vreme ce Mocanu ar aduna circa 16% din voturile buzoienilor. Este evident pentru oricine că diferența uriașă de scor, chiar dacă e vorba numai de un zvon de campanie răspândit de membrii caravanei lui Bîgiu, reclamă un mare grad de neseriozitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here