Institutul Naţional de Sănătate Publică le cere primarilor din întreaga ţară să ia măsuri împotriva virusului Zika. Edilii sunt somaţi să prevină înmulţirea ţânţarului tigru, responsabil cu transmiterea virusului. Primarii trebuie să ia măsuri urgente împotriva virusului Zika, cu atât mai mult cu cât şi în ţara noastră trăieşte ţânţarul-tigru, insecta care răspândeşte acest virus.  Somaţia către primari vine în contextul în care vremea începe să se încălzească în ţara noastră şi astfel favorizează înmulţirea ţânţarului-tigru.

Este o alertă lansată de OMS. Infecţia în sine nu este o infecţie gravă, însă dacă această infecţie apare la femeile gravide duce la microcefalie la nou-născuţi. În ceea ce priveşte localizarea infecţiei, ea este în zona Americii de Sud. În Europa cazurile înregistrate sunt doar cazuri de import. În România nu avem niciun caz în momentul de faţă. Dovezile privind transmisia de la o persoană la alta sunt foarte puţine. În ceea ce priveşte trimestrul de sarcină când infecţia poate să creeze probleme, lucrul acesta nu este cunoscut, însă probabil primul trimestru de sarcină este cel mai periculos. Singurul mod în care putem preveni eficient această infecţie este prin dezinsecţie, mai ales în zonele umede, lacuri, dar şi deşeurile din curţi unde există şi apă favorizează apariţia ţânţarilor. Este nevoie de o salubrizare a acestor zone„, a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie.

Virusul Zika afectează în primul rând bebeluşii, le poate provoca acestora malformaţii ale creierului, iar copiii riscă să rămână pe viaţă cu dizabilităţi mentale sau chiar să moară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here