spital nehoiuReducerea numărului de paturi din unităţile spitaliceşti ale judeţului Buzău a iscat o dispută aprigă între liderii SANITAS, parlamentarii opoziţiei şi managerii de spitale pe de o parte şi conducerea casei de asigurări de sănătate, DSP şi prefect de cealaltă parte. Potrivit ordinului ministrului emis în luna noiembrie 2011, din această lună în judeţul Buzău vor fi finanţate de CJAS doar 1964 de paturi adică cu 165 mai puţine decât în 2011. Autorităţilor judeţene din sănătate li se reproşează că nu au făcut nimic pentru a împiedica colapsul sistemului sanitar buzoian. În 2011, în judeţ s-au desfiinţat trei unităţi sanitare cu paturi.

Preşedintele Sanitas Buzău  solicită intervenţia imediată a prefectului la ministrul sănătăţii pentru a păstra acelaşi număr de paturi în spitale ca şi anul trecut şi asta pentru a menţine viabilitatea unităţilor sanitare.

“Dacă se va pune în aplicare acest ordin, înseamnă că într-un an de contractare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate ar fi o reducere de 400 de paturi la nivelul judeţului Buzău”, susţine Mariana Munteanu , liderul SANITAS Buzău

Punctul de vedere al reprezentanţilor cadrelor medicale a fost susţinut şi de parlamentarii opoziţiei care au acuzat instituţia prefectului, conducerea Direcţiei de sănătate publică, de dezinteres faţă de sănătatea buzoienilor.

 „Este inexplicabil cum Buzăul este afectat cu această reducere cu 195 de paturi în timp ce alte judeţe au un plus, unele chiar substanţial, cum ar fi 100 de paturi în judeţul Neamţ. Aici reducerea de paturi s-a făcut în funcţie de influenţa politică pe care fiecare lidel PDL o are pe lângă Boc. Sunt buzoienii mai sănătoşi decât nemţenii, la această întrebare trebuie să răspundă prefectul Beganu şi deputatul Preda (…) Fac un apel către domnii Preda, Alecu şi Constantinescu, să vină şi să explice oamenilor cum va arăta Sănătatea în judeţul Buzău”, a afirmat George Scutaru, deputat al Partidului Naţional Liberal.

Cea mai gravă situaţie este la spitalul din Nehoiu care a pierdut anul trecut finanţarea pentru 41 de paturi iar acum şi numai dacă se reduce plata pentru 3 paturi riscă desfiinţarea întrucât nu mai pot fi asigurate salariile angajaţilor.

„La ora la care discutăm este deja foarte târziu. Suntem deja puşi în faţa unui fapt împlinit”, susţine Alexandru Corcodel,  primarul oraşului Nehoiu.

Astăzi este ultima zi de depunere a dosarelor de contractare cu Casa de asigurări de sănătate iar managerii din unităţile sanitare buzoiene nu ştiu ce număr de paturi vor fi finanţate.

“Noi am pregătit toată documentaţia pentru contractare, dar încă nu ştim care este numărul de paturi deşi contractul urmează să se semneze zilele următoare”, declară Paul Rânjea, director medical la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

“Încă nu ştim pentru că nu s-a aplicat în teritoriu ordinul respectiv. Nu sutem de acord să ne reducă niciun pat pentru că nu mai putem supravieţui. Asta este realitatea, şi ce se întâmplă mai departe nu ţine de noi”, declară Doru Nicolescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Buzău a comunicat managerilor de spitale suma alocată de la Centru pentru anul acesta pe care se vor semna contractele cu unităţile spitaliceşti.

“Anul acesta, de la 92 de milioane de lei, bugetul este de 79 de milioane de lei, adică o reducere cu 15 procente. În septembrie când am trimis propunerea de buget, deşi ştiam că urmează o altă reducere de paturi finanţate, n-am ţinut cont de acest lucru”a declarat Laura Cârcei, preşedintele CJAS Buzău.

Prefectul spune că reducerea numărului de paturi este cunoscută din anii anteriori însă de data aceasta nu sunt clare criteriile în baza cărora se face această reducere.

„Nu știu în momentul de față ce criterii au stat la baza reducerii în această etapă. Actul normativ prin care se prevede ajustarea numărului de paturi finanțare a existat încă din 2010. Aceasta este a doua etapă. Probabil că ministerul a luat în cosiderare cazuistica, indicele de utilizare al paturilor, etc.. Cred că acestea sunt principalele criterii care s-aul luat în considerare”,  a declarat Paul Beganu, prefectul judeţului Buzău.

Anul trecut în Buzău au fost desfiinţate trei unităţi spitaliceşti la:  Pârscov, Vintilă Vodă şi Pătârlagele iar reducerea din acest an cu 165 de paturi situează Buzăul pe locul 6 în ţară ca număr de paturi tăiate de la finanţare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here