cabluri-stilpiÎncă un proiect de amploare anunțat de conducerea Primăriei Buzău a fost îngropat din fașă. Este vorba de Rețeaua metropolitană de fibră optică, ce presupunea îngroparea tuturor cablurilor întinse acum pe stâlpii din municipiu. Proiectul era legat de “Marea asfaltare” a străzilor din municipiu, o altă iniţiativă sortită eşecului. Conform proiectului propus de municipalitate, se urmărea realizarea unei rețele metropolitane de fibră optică pentru telecomunicații. Planul a trecut prin studiu de fezabilitate și urma să fie implementat printr-un parteneriat public- privat. În plus, rețeaua de fibră optică era strict legată de proiectul numit “Marea asfaltare”, care prevedea refacerea a aproape 100 de străzi din municipiu. În prezent, ambele proiecte rămân doar pe hârtie. „Proiectul legat de reţeaua metropolitană a municipiului era legat de „Marea asfaltare”, dar acesta nu a fost demarat pentru că după cum ştiţi nu sunt firme interesate de acest proiect. Era o oportunitate şi pentru îngroparea firelor pentru că oricum se lucra la străzi şi nu era nevoie să stricăm arterele”, ne-a spus Fănică Bârlă, viceprimarul municipiului Buzău.
Pentru că municipalitatea nu are banii necesari pentru realizarea rețelei metropolitane de fibra optică, inițiatorii proiectului s-au gândit să apeleze la un parteneriat public-privat. Doar că și aici proiectul s-a blocat. În prezent, nu există norme de aplicare a legii privind parteneriatele publice-private. „De 4 ani nu există norme de aplicare a legii privind parteneriatele publice-private, iar aceste proiect nu putea fi realiza altfel. Deci neavând norme, nu putem să demarăm acest proiect chiar dacă avem parteneri interesaţi”, a mai spus viceprimarul oraşului.
Valoarea întregului proiect se ridică la peste 3 milioane de euro. Beneficiarii urmau să fie instituțiile publice care puteau folosi serviciile rețelei de comunicație, precum și operatorii de servicii din domeniu, dar și utilizatorii mici care puteau avea calitate mai bună la preț mai mic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here