Politic-sedinte-CJ-si-CLM-1627

În pofida semnalului de alarmă tras de liderul grupului democrat-liberalilor din Consiliul Local Municipal, Ciprian Ene, cum că desemnarea unui consilier juridic din cadrul Primăriei Buzău care să reprezinte interesele CLM împotriva primarului Constantin Boşcodeală, trimis în judecată de DNA pentru infracţiuni de corupţie în formă continuată, este în afara legii, fiind vorba despre un conflict de interese, din nou, majoritatea aleşilor şi-a spus cuvântul. În urma votului secret, s-a stabilit că 14 voturi au fost pentru propunerea secretarului municipiului, ceea ce a făcut ca acele 8 voturi împotrivă şi unul anulat să nu mai conteze. Astfel, juristul Cristina Coroian va reprezenta Consiliul Local Municipal în procesul intentat de procurorii DNA primarului municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală pentru trei acuzații de abuz în serviciu, în formă continuată. Secretarul municipiului Buzău, Ștefan Nedelcu a explicat însă că nu există o altă soluție legală pentru a fi desemnat un reprezentant al municipalității în procesul care are primul termen pe 10 octombrie la Judecătoria Brașov și din această cauză a fost aleasă această variantă.
„Există două posibilități. Una ar fi aceea de a desemna un angajat de la compartimentul juridic chiar dacă ea va avea atribuții restrânse în acest caz şi alta de a fi reprezentați de un avocat dar care trebuie plătit, pentru că nu face nimic neplătit, și aici ar trebui să solicit fonduri tot de la primarul Constantin Boșcodeală , pentru că eu nu sunt ordonator de credite”, a declarat secretarul Primăriei Buzău, Ștefan Nedelcu.
Rolul pe care îl va avea jurista Cristina Coroian va fi doar acela de a lua act de cele întâmplate la primul termen, urmând ca la următoarele termene Consiliul Local să decidă ce este de făcut.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală, se va merge în fața instanței luna viitoare. 10 octombrie este primul termen dat de Judecătoria Brașov în dosarul în care edilul este judecat pentru infracțiuni de corupție, la cererea DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Ploieşti au dispus luna trecută trimiterea în judecată a lui Constantin Octavian Boşcodeală, primar al municipiului Buzău, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată prin care a prejudiciat bugetul local cu peste 4,2 milioane lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în cursul anilor 2002 – 2008, inculpatul Boşcodeală, în calitate de primar, a acordat unor asociaţii sportive, persoane juridice non profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local şi le-a asigurat folosinţa gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2002 – 2008, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian, în calitate de primar al municipiului Buzău, a acordat unor asociații sportive, persoane juridice non profit, în mod ilegal, fonduri nerambursabile din bugetul local și le-a asigurat folosința gratuită a Complexului Sportiv Gloria Buzău. Beneficiarii finali ai acestor sume și al dreptului de a folosi complexul sportiv sunt societăți comerciale aflate în diverse raporturi juridice cu asociațiile sportive.

Concret, în cursul anului 2008, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu pe care le avea în calitate de ordonator principal de credite, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a dispus, în mod nelegal, plata sumei de 1.633.496,32 lei către ASOCIAȚIA SPORTIVĂ FOTBAL CLUB GLORIA BUZĂU (denumită în continuare „Asociația sportivă”) cu titlu de finanțare nerambursabila – din care suma de 279.496,32 lei reprezintă plăți directe efectuate către REGIA AUTONOMĂ MUNICIPALĂ (R.A.M.) BUZĂU (unitate din subordinea Consiliului local Buzău, la care Asociația sportivă avea debite restante). De această sumă de bani a beneficiat, în mod indirect, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău (agent economic privat la care primarul era acționar, în calitate de persoană fizică), firmă cu care Asociația sportivă avea încheiat un protocol conform căruia se obliga, contrar legii, să susțină activitatea sportivă a societății comerciale cu sumele primite de la bugetul local. De asemenea, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. Buzău fusese obligată, prin hotărâre judecătorească, la plata debitelor restante către R.A.M. Buzău, în solidar cu Asociația sportivă (suma de 279.496,32 lei menționată mai sus).

În această modalitate, bugetul local al municipiului Buzău a fost prejudiciat cu suma de 1.633.496,32 lei.

De asemenea, la data de 19 mai 2006, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Buzău, inculpatul Boșcodeală Constantin Octavian a acordat direct, în folosință gratuită, o parte a Complexului Sportiv Gloria, obiectiv aflat în proprietatea publică a municipiului Buzău, Asocierii în participațiune formate din Asociația Sportivă „Voința Buzău” și S.C. Monte Cris S.R.L. Buzău, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 2.675.555,22 lei, reprezentând veniturile nerealizate în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 octombrie 2009.
În plus, începând cu anul 2002, când Complexul Sportiv Gloria a intrat în proprietatea publică a municipiului Buzău, primarul Boșcodeală Constantin Octavian a asigurat nelegal folosința gratuită a stadionului de fotbal ASOCIAȚIEI SPORTIVE FOTBAL CLUB GLORIA BUZĂU și, prin intermediul acesteia, S.C. Fotbal Club Gloria S.A. În acest mod, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 587.942,55 lei, reprezentând veniturile nerealizate din exploatarea bunului.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului Boșcodeală Constantin Octavian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Brașov, instanță desemnată pentru judecarea cauzei, la cererea procurorilor, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.Ulterior, Consiliul Local al Municipiului Buzău s-a constituit parte civilă în dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here