petardePoliștii din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au început controalele pentru combaterea comerțului ilegal de materiale pirotehnice, în cadrul acțiunii “Foc de artificii 2011”.

La începutul acestei săptămâni, un buzoian de 35 de ani şi trei râmniceni în vârstă de 42, 38, respectiv 17 ani s-au ales cu dosare penale pentru că au încălcat prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii i-au depistat pe cei patru chiar în momentul în care deţineau şi comercializau fără drept petarde în zona pieţelor centrale din cele două municipii, precum şi în cartierul Zona Pod din Rm. Sărat.

În total, au fost confiscate peste 14.000 de petarde din categoria a II-a şi 11 jerbe scânteietoare, comercianţii respectivi fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 37 alin. 3 din Legea nr. 126/1995.

Efectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău vor continua acţiunile de verificare a legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2011-2012, activităţile desfăşurate înscriindu-se în ansamblul de măsuri întreprinse la nivel naţional în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor negative generate de încălcarea normelor legislative în domeniu.

Până pe data de 9 ianuarie 2012, vor fi efectuate verificări la societăţile comerciale identificate că au achiziţionat articole pirotehnice de la societăţile importatoare, inclusiv la locurile de depozitare, în vederea stabilirii scopului în care au fost achiziţionate, legalităţii operaţiunilor derulate, destinaţiei finale a obiectelor pirotehnice, a stocurilor existente şi a modului de asigurare a securităţii acestora.

Nerespectarea legislaţiei în domeniul materiilor explozive se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 7.500 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune, caz în care pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 7 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here