Regiuni

România ar putea fi împărţită în 7 sau 8 regiuni, luând în calcul influenţele culturale, migraţia populaţiei, stadiul de dezvoltare zonală, dar şi numărul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare. Regiunea din care ar trebui sa facă parte Buzău se va numi „Regiunea Dunărea de jos”.

Preluând modelul regionalizării din Polonia, ţara cu cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene, România ar putea fi împărţită în regiuni cu o populaţie medie între 2,4 şi 2,7 milioane de locuitori, în funcţie de numărul de regiuni, 7 sau 8.

Construirea regionalizării din 2013 în România şi prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie să aibă în vedere nu numai situaţiile de similaritate, ci şi pe cele de diferenţiere contextuală între cele două ţări”, se arată În raport.

Raportul prezintă o nouă hartă a României regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, în funcţie de modul în care Bucureştiul va fi repartizat.

Potrivit raportului CONREG, România va fi împărţită în:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde şi regiunea Bucureşti (Regiunea 8)

2. Dunărea de jos (Regiunea Sud-Est)

3. Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)

4. Transilvania Centrală (Regiunea Centru)

5. Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)

6. Banat Vest (Regiunea Vest)

7. Oltenia.

Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) este un organism constituit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), pentru demararea procesului de elaborare a cadrului normativ necesar organizării şi funcţionării regiunilor, organism cu rol strategic, cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale.cu rol strategic, cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni administrativ-teritoriale. Acesta va asigura expertiza de specialitate în domenii precum sociologie, istorie, demografie, economie şi finanţe publice, practicieni şi specialişti din mediul universitar şi academic, administraţie publică şi societate civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here