reorganizareDin 42 de judeţe, câte există în prezent, vor rămâne doar 8, conduse de prefecturi. Aceasta este propunerea pe care o vor face democrat-liberalii în discuţiile pe care le vor avea cu partenerii de coaliţie. Reorganizarea administrativ teritorială a României a devenit prioritatea zero a PDL. Județul Buzău va face parte din regiunea Sud-Est, alături de Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța.

Trasarea unor regiuni cu statut juridic este o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru a primi cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, pentru lucrări de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.

Discuţiile vor pleca de la un proiect de lucru al Guvernului care păstrează actuala împărţire pe 8 euroregiuni. Acestea vor fi noile judeţe care vor fi conduse de prefecturi. Dispariţia judeţelor însemană automat şi dispariţia consiliilor judeţene, în timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute de posturi din administraţie pierdute şi diminuarea influenţei actualilor şefi de consilii judeţene.

Decizia finală ar urma să fie luată în termen de o săptămână, după discuţiile din cadrul Coaliţiei, când se va afla dacă premierul va alege şi acum calea asumării răspunderii pentru a promova acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here