Fuste lungi, viu colorate, cântece ţigăneşti, dans, mici sfârâind pe grătare, voie bună- acestea au fost ingredientele petrecerii organizate de primăria din Calvini de ziua internaţională a romilor. Petrecerea s-a ţinut în bunul obicei, pe terenul de sport din centrul comunei. Suntele acordeoanelor şi viorilor ţigăneşti au făcut să răsune dealurile iar fetele pline de graţie şi cu o vioiciune fără egal, au bătut cu tălpile goale pământul într-un dans ameţitor, specific etniei rome. Şi-au ridicat fustele, şi-au fluturat pletele şi au făcut să tremure pământul sub tălpile lor. O petrecere la care şi românii s-au alăturat , să privească , să aplaude talentul dansatoarelor şi să se bucure de o sărbătoare importantă în localitate. Comunitatea din Calvini este constituită din români şi romi în proporţii aproape egale. După ce, ani la rând, romii, buni meseriaşi în făurirea ceaunelor din aluminiu, au tot pribegit prin Occident, s-au întors acasă unii cu bani şi au ridicat fiecare după puterea financiară,  case. Unele, adevărate palate, cu tot dichisul. Au adus romii cu ei, din Occident, de prin Paris, sau Munchen, aparatură sofisticată, tablete pentru copii,plasme ori maşini luxoase. Şi-au dau pruncii la şcoală, să facă ce ei nici nu au visat. Comunitatea romă din Calvini trăieşte după reguli clare, respect şi  bună înţelegere cu românii. Este şi motivul pentru care primarul comunei, Nicolae Curelea, împreună cu liderul Partidei Romilor, fiul răposatului Gheorghe Ursaru, au organizat astăzi petrecerea de ziua romilor. Şi s-a cântat, şi s-a dansat şi s-a petrecut. “ Au fost undeva la 250 de participanţi şi a fost frumos, lumea s-a simţit bine, oamenii au râs , au băut şi au mâncat, a fost o atmosferă de sărbătoare. Au cântat copii din ansamblul şcolii, care mereu merg la serbări la oraş şi formaţia Chef de Chef. Au meritat să petreacă pentru că unii dintre ei au pribegit prin ţări străine şi s-au chinuit. Tot acasă la ei e mai bine. Încercăm acum să-i ajutăm, noi autorităţile locale cu ce putem, să le găsim un loc de muncă să-i ajutăm pe copii să termine şcoala” a declarat pentru Jurnalul de Buzău, primarul comunei Calvini, Nicolae Curelea.

Ziua internațională a romilor, marcată la 8 aprilie în fiecare an, a fost proclamată în 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, care s-a desfășurat la Varșovia.

Data a fost aleasă în amintirea zilei de 8 aprilie 1971, când a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care au fost puse bazele unei organizații internaționale a romilor, denumită ”Uniunea Internațională a Romilor” (IRU), care, începând cu anul 1993, are statut de organizație consultativă pe lângă Organizația Națiunilor Unite.

Ziua internațională a romilor este și un moment de comemorare a celor uciși în anii celui de-al Doilea Război Mondial. În timpul regimurilor fasciste din numeroase țări europene, romii au suferit persecuții, au fost închiși și deportați în lagăre de exterminare.

Manifestările prilejuite de această zi includ evenimente de promovare a valorilor culturale și a limbii romani, dar în mod special a identității romilor. Unul dintre principalele obiective este, de altfel, recunoașterea internațională a minorității rome ca minoritate națională de origine indiană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here