Consilierii județeni au votat joi proiectul de hotărâre care vizează forma finală a proiectului de stemă a județului Buzău.

Stema județului Buzău se compune dintr-un scut triunghiular, cu marginile rotunjite, tăiat și despicat în talpă: pe albastru, o biserică de argint, rostuită negru, redată din profil, având la dextra un turn acoperit străpuns de o fereastră circulară și de o alta arcuită deasupra ei, precum și alte trei ferestre arcuite pe fatada laterală, două în dreptul navei si una în dreptul absidei, iar acoperișul având pe flancuri, în partea de sus, două globuri crucifere, terminate cu câte o cruce latină, edificiu pe care stă o acvilă de aur, cu capul conturnat, cu aripile deschise și zborul coborat.

Pe roșu, o fibulă de aur în formă de pasăre stilizată, cu mai multe alveole avand diferite forme. Pe aur, un ciorchine de strugure roșu cu codiță și doua frunze de viță de vie verzi și cu un mic cârcel de aceeași culoare, poziționat pe centru-reapta.

“Biserica reprezintă vechiul sediu episcopal al Buzăului, care a avut un important rol politic, religios, cultural, administrativ și judecătoresc, sugerând în același timp, prin modul de reprezentare a construcției, rolul și locul Buzăului în configurația geopolitică a timpului – așezare domnească vremelnică, sediu al Băniei Tării de Jos (a Buzăului și Brăilei), important centru comercial și mestesugăresc, una dintre cele 5 cetăți de caramidă amintite de raguzanul Giacomo di Petro Luccari, ca fiind ridicate în vremea lui Radu Negru Voievod. Biserica este și vechea stemă a județului. Fibula este piesa principală a celebrului ,,Tezaur de la Pietroasele”, cunoscut sub denumirea populară ,,Cloșca cu puii de aur”, imagine reprezentativă pentru trecutul județului Buzău. Ciorchinele de strugure face referire la una din ocupațiile predominante ale locuitorilor județului Buzău, viticultura”, a declarat Laurențiu Gavrilă, secretarul judetului Buzău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here