cj1690 de șomeri de lungă durată din județul Buzău au fost incluși într-un proiect finanțat din fonduri europene, „Program de intervenţii integrate pentru şomeri – certitudinea unui viitor durabil”, în urma căruia să-și poată găsi un loc de muncă stabil și astfel să fie reintegrați în câmpul muncii. Proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Buzău, în calitate de aplicant, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și alte cinci societăți.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.1 „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare” – proiecte strategice. Obiectivul general al proiectului este acela de creștere a capacității de angajare pentru 840 de șomeri din județele Mureș și Buzău, în special șomeri de lungă durată, persoane inactive sau aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și a persoanelor care au părăsit timpuriu școala.
Proiectul a avut inițial o durată de 18 luni, acesta urmând a se finaliza în 7 octombrie, însă datorită faptului că au existat cereri pentru continuarea cursurilor la limba engleză și la asistent de comunicare și relații publice, proiectul ar putea fi prelungit cu încă două luni.
150 de persoane din Mureş şi alte 690 din Buzău au participat la cursuri și au primit consiliere în vedera obținerii unui loc de muncă, fiind astfel combătută inactivitatea. „Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat creșterea capacității de angajare pentru 840 de șomeri de lungă durată, în special, respectiv persoane inactive sau aflate în căutarea unui loc de muncă, precum și persoane care au părăsit timpuriu școală. Am furnizat un program de intervenții integrate, prin consiliere profesională, orientare pentru piața muncii, formare profesională și mediere pentru includerea acestora pe piața muncii. Cele 840 de persoane au finalizat la acest moment programul de pregătire profesională. Dintre acestea, 690 au fost din regiunea sud-est și 150 din regiunea centru. În județul Mureș, s-au încheiat în luna august, iar la Buzău s-a încheiat pe 9 septembrie. Am reușit să recrutăm, să includem și să pregătim profesional 40 de persoane care au părăsit timpuriu școala, 100 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 150 de persoane inactive, 62 de șomeri, 268 de șomeri de lungă durată, 75 de șomeri cu vârsta peste 45 de ani, 50 de șomeri tineri și 95 de șomeri tineri de lungă durată”, a declarat managerul de proiect Liliana Nicolae.
În program, oamenii au putut urma cursuri din opt domenii și toate cele 840 de persoane au beneficiat de două diplome de pregătire profesională. Una de competențe informatice și cealaltă a fost una dintre celelalte șapte domenii. „Activitățile care au stat la baza programului de pregătire profesională au fost în special activitățile concentrate pe partea de pregătire profesională. Am identificat următoarele domenii: competențe informatice, operator introducere prelucrare și validare date, comunicare în limba engleză, dezvoltarea competențelor antreprenoriale, asistent relații publice și comunicare, inspector resurse umane, agent comercial și bazele contabilității”, a arătat Liliana Nicolae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here