spitalSpitalul Județean Buzău s-ar putea închide chiar de luna viitoare. Aproape trei sferturi din medicii care lucrează în cea mai mare unitate spitalicească din județ au semnat pentru demisia în bloc. Doctorii sunt nemulțumiți de salariile pe care le primesc și de condițiile în care lucrează. Potrivit președintelui Sindicatului Independent al Medicilor, dr. Victor Ioniță, din cei 93 de medici care sunt membri ai Sindicatului, 75 la sută au semnat pentru demisia în bloc, restul optând pentru grevă generală. Conform sursei citate, medicii sunt deciși să rămână pe poziții, după ce guvernanții nu au dat semne că le pasă de cei care ne tratează. „Suntem nemulțumiți de salarii, iar majorarea de 25% care ne-a fost promisă este praf în ochi. Ca să ajungem la salarii decente trebuie să mai avem încă un job sau două. În plus, suntem din ce în ce mai puțini, iar activitatea noastră este îngreunată. Am decis că așa nu se mai pate continua. Am semnat pentru demisia în bloc, iar dacă toți medicii care au semnat pentru această modalitate de protest își vor menține decizia, atunci Spitalul va fi blocat”, spune dr. Victor Ioniță.
Medicii care lucrează de ani buni în Spitalul Județean afirmă că s-au săturat să fie tratați fără respect, iar forma lor de protest nu face altceva decât să apere și drepturile pacienților. „Noi nu facem altceva decât să apărăm și pacienții. Vrem condiții bune în care pacienții să fie tratați, să avem tratamentele de care este nevoie, iar noi să fie remunerați corespunzător și să ne facem meseria așa cum trebuie,” a spus dr. Ion Japie, medic ortoped în Spitalul Județean Buzău.
În fața unei asemenea situații, conducerea Spitalului Județean susține că orice altă cale de protest ar fi potrivită însă nu una atât de radicală, care ar lăsa unitatea fără specialiști iar pacienții nu ar putea fi tratați. „Este clar că dacă își vor da demisia în bloc Spitalul se va bloca. Noi am încercat să îi mai impulsionăm pe medici, am acordat un spor salarial, dar este insuficient. Am purtat discuții cu mai mulți medici și sperăm totuți să nu se ajungă la o astfel de situație,” a declarat ec. Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean.
Și reprezentanții Consiliului Județean sunt îngrijorați de forma de protest la care vor să recurgă medicii din Spitalul Județean. „Noi am fost informați de intenția medicilor, am avut discuții cu managerul Spitalului și l-am rugat să ne prezinte o situație la zi a ceea ce se întâmplă. Nu cred că este întemeiată o astfel de măsură radicală a medicilor, dar noi vom încerca să ajungem la un consens”, a spus Laurențiu Gavrilă, secretarul CJ Buzău.
În ce privește doleanțele pe care le au halatele albe, acestea sunt formulate astfel:
„Nu dorim spaga si nici legalizarea ei;
Dorim modernizarea sistemului medical;
Dorim salarii dupa responsabilitate;
Dorim sa putem oferi un act medical de calitate pacientilor nostri;
Dorim o administrare eficienta a fondurilor din sanatate;
Dorim eliminarea risipei din sistemul medical”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here