declaratia112Termenul limita pentru depunerea declaratiei unice privind plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit aferente lunii februarie este vineri, 25 martie, iar ANAF a decis ca programul de lucru al institutiei sa fie prelungit in ultimele trei zile de depunere, daca va fi necesar.

„In vederea realizarii unui grad ridicat de conformare voluntara din partea contribuabililor, conducerea ANAF a decis ca in zilele de 23, 24 si 25 martie, programul de lucru sa fie prelungit si adaptat situatiei existente”, se arata intr-un comunicat ANAF.

Pana la data de 1 iulie 2011 contribuabilii vor putea depune noul formular fie prin internet, fie la ghiseu, urmand ca dupa aceasta data, depunerea prin internet sa devina obligatorie. Depunerea prin internet presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati si inrolarea acestuia la organele fiscale.

Incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie, contribuabilii care au calitatea de angajatori sau asimilati utilizeaza un singur formular (D112) privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Procedura privind depunerea declaratiei unice a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

„Dat fiind faptul ca mai sunt cateva luni pana la intrarea in vigoare a obligativitatii depunerii prin internet a declaratiei unice, recomandam contribuabililor sa inceapa sa utilizeze canalul electronic sau sa se asigure din timp ca intrunesc toate cerintele legale pentru depunerea prin internet”, a declarat in comunicat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Nedepunerea sau depunerea cu intarziere a formularului 112 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 500 – 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 1.000 – 5.000 lei pentru persoane juridice. In situatia in care angajatorul nu depune in mod repetat declaratia lunara, acesta va fi declarat inactiv, cu consecintele legale ce decurg de aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here